Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA

Kina misliker taiwansk nærvær under Trumps innsettelse

I morgen skal Donald Trump innsettes som USAs nye president. På grunn av taiwansk delegasjon setter Kina seg på bakbeina nok en gang. 

EN DAG IGJEN: Snart er det klart for innsettelseseremoni i Washington.  Foto: REUTERS/Carlos Barria
EN DAG IGJEN: Snart er det klart for innsettelseseremoni i Washington.  Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag advarte Kina mot å la Taiwan delta på innsettelsen av den nye amerikanske presidenten, Donald Trump, skriver The Guardian.

De hevdet at taiwansk tilstedeværelse kan «forstyrre relasjonene mellom landene».

Taiwansk delegasjon skal være tilstede
Taiwan sender vanligvis en delegasjon til USA under presidentinnsettelser, men Trumps mange utsagn om utenrikspolitikk har gitt et anstrengt forhold til Kina, allerede før han har flyttet inn i Det hvite hus.

En gruppe taiwanske sikkerhetstjenestemenn og lovgivere vil sammen med Yu Shyi-kun, en tidligere statsminister og partiformann, delta i innsettelsen fredag 20. januar.

Taiwans utenriksdepartement har uttalt at delegasjonen ville vise betydningen deres regjering og folk knytter til det nære og vennskapelige forhold mellom de to landene.

En amerikansk delegasjon var tilstede under innsettelsen av den taiwanske presidenten Tsai Ing-wen i 2015.

Oppfordrer mot kontakt med Taiwan
- Vi oppfordrer nok en gang relevante aktører i USA til ikke å tillate en delegasjon sendt av Taiwansk myndighet å delta på innsettelsesseremonien av presidenten, og å ikke ha noen offisiell kontakt med Taiwan, sa Hua Chunying, en talskvinne for Kinas utenriksdepartement. Denne meldingen skal ha blitt levert til den sittende amerikanske presidenten og Trumps overgangsteam.

Kina skal sende sin ambassadør til USA, Cui Tiankai, til innsettelsen.

Kina har også oppfordret USA til å nekte tidligere besøk, for eksempel da Taiwans president mellomlandet i Washington. Den statlige kinesiske avisen Global Times lovet hevn om Trump ikke vil respektere ett-Kina-politikken.

Kinesisk avis advarer Trump etter at Taiwans president mellomlandet i USA: - Det er ikke rom for forhandling

KINA PROTESTERER: Taiwans president Tsai Ing-wen og  påtroppende amerikansk president Donald Trump skapte overskrifter etter en gratulasjonstelefon fra Tsai til Trump. Kinesiske medier har flere ganger advart USA mot offisiell kontakt med Taiwan.  (AP Photo/Jorge Saenz, Pablo Martinez Monsivais, Files)
KINA PROTESTERER: Taiwans president Tsai Ing-wen og  påtroppende amerikansk president Donald Trump skapte overskrifter etter en gratulasjonstelefon fra Tsai til Trump. Kinesiske medier har flere ganger advart USA mot offisiell kontakt med Taiwan.  (AP Photo/Jorge Saenz, Pablo Martinez Monsivais, Files) Vis mer

I begynnelsen av desember i fjor brøt Trump en gammel tradisjon. Han mottok en gratulasjonstelefon fra Taiwans president, og ble dermed den første sittende eller blivende presidenten i USA med direkte kontakt med Taiwans leder siden 1979.

Trump i Kina-trøbbel etter kontroversiell telefonprat

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media