Kina nekter Bondevik innreise

Jonas Gahr Støre sier visumnekten «føyer seg inn i et mønster».

NEKTET INNREISE: Kjell Magne Bondevik skulle ha ledet et møte i Kirkenes Verdensråd i Nanjing i kina på mandag, men han fikk ikke visum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NEKTET INNREISE: Kjell Magne Bondevik skulle ha ledet et møte i Kirkenes Verdensråd i Nanjing i kina på mandag, men han fikk ikke visum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bondevik leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Han har også et verv som leder av Kirkenes Verdensråds kommisjon for internasjonale saker.

Mandag skulle han ha ledet et møte i Kirkenes Verdensråd i Nanjing i Jiangsu-provinsen i Kina. Men han har måttet forbli i Norge. Fredag fikk han nemlig vite at han, som den eneste av de 30 deltakerne til møtet, ikke fikk visum til Kina, skriver Aftenposten.

- Jeg synes dette er uheldig. De klarer nok å gjennomføre møtet uten meg, men jeg skulle jo gjerne vært der. Jeg må bare konstatere at kineserne, snart to år etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris, fortsatt driver på med markeringer, sier Bondevik.

Bondevik opplyser at han ikke fikk noen begrunnelse for avslaget. Men han ble fortalt at den kinesiske ambassaden i Oslo ikke hadde fått den nødvendige autorisasjonen fra Beijing. Bondevik sier han ikke har hatt noe med tildelingen av fredsprisen å gjøre, men han tror kineserne har lest at han har uttalt seg positivt om prisen.

Norske myndigheter ble før helgen koblet inn i saken, men diplomatene klarte ikke å løse floken. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) stiller seg uforstående til avgjørelsen og sier visumnekten «føyer seg inn i et mønster».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer