PÅ NORSK JORD: Kina nekter for å ha hacket to amerikanske satellitter som styres fra den norske bakkestasjon en SvalSat på Svalbard. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
PÅ NORSK JORD: Kina nekter for å ha hacket to amerikanske satellitter som styres fra den norske bakkestasjon en SvalSat på Svalbard. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

Kina nekter for å ha hacket amerikanske satellitter som styres fra Svalbard

- Amerikanerne har skjulte motiver, svarer Kina på anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk granskingsrapport slo tidligere i år fast at datahackere i 2007 og 2008 tok kontroll over minst to amerikanske satellitter.

Ifølge rapporten til den amerikanske kongressen dreide det seg om jordobservasjonssatellitten Landsat-7 og Terra AM-1, som styres fra den norske jordstasjonen SvalSat på Platåfjellet nær Longyearbyen.

Kinas militære etterretning blir i rapporten utpekt som den mest sannsynlige skyldige i hackingen.

SvalSat drives av Kongsberg Satellite Services, som nektet for at hackere har vært på ferde.

- Den medfører ikke riktighet og vi har ikke klart å finne ut om bakgrunnen til beskyldningen. NASA har heller ikke rapportert en slik hendelse til oss, sa direktør Rolf Skatteboe til digi.no i oktober.

Rapporten fra US-China Economic and Security Review Commission (USCC) henviser til opplysninger fra den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA.

Kinesiske myndigheter avviser også anklagene om hacking av amerikanske satellitter og stiller spørsmål ved hvilke motiver amerikanerne har for å framsette slike påstander.

- USCC har skjulte motiver, heter det i en uttalelse fra Beijing.

(NTB)