VIL ANKE WTO: Reklameplakater for utenlandske filmer i i Beijing. WTO har pålagt Kina å lempe på importreguleringene mot produkter fra utlandet. I Kina har statlige selskaper monopol på import av medievarer. Foto: Frederic J. Brown/Scanpix
VIL ANKE WTO: Reklameplakater for utenlandske filmer i i Beijing. WTO har pålagt Kina å lempe på importreguleringene mot produkter fra utlandet. I Kina har statlige selskaper monopol på import av medievarer. Foto: Frederic J. Brown/ScanpixVis mer

Kina nekter mer medieimport

Hard handelsstrid med USA fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina varsler anke mot en ordre fra Verdens handelsorganisasjon WTO om å lempe på importen av utenlandske filmer, bøker og musikkprodukter. Dermed fortsetter en hard handelsstrid med USA.

En talsmann for handelsdepartementet i Beijing bekreftet mandag tidligere varsler om at WTO-ordren vil bli anket. Et utvalg i handelsorganisasjonen fastslo forrige uke at Kina bryter internasjonale regler ved å gi statlige selskaper monopol på import av medievarer.

- Handelsdepartementet arbeider aktivt med å forberede dokumentasjonen for en anke, sa departementets talsmann Yao Jian mandag.

- Vi mener det var galt av WTO å ikke avvise det amerikanske kravet (om å lempe på importen), tilføyde han.

Den fortsatte striden om medieprodukter vil trolig føre til ny forverring av handelsklimaet mellom Kina og USA, skriver nyhetsbyrået Reuters. President Barack Obama må innen 17. september ta stilling til et krav om begrensninger på importen av kinesiske bildekk.

Hvis han sier ja, kan det utløse en flom av krav om tilsvarende restriksjoner fra andre amerikanske næringer som er utsatt for konkurranse fra Kina. USAs underskudd på handelsbalansen med Kina ble redusert i første halvår i år, men er fortsatt svært stort. 

(NTB)

 

POPULÆRT: Kinesere i en butikk i Shanhai leter etter utenlandske bøker. Foto: Scanpix
POPULÆRT: Kinesere i en butikk i Shanhai leter etter utenlandske bøker. Foto: Scanpix Vis mer