SATSER I VERDENSROMMET:  Kina og India er på vei til å etablere seg som stormakter i verdensrommet. Dette bildet er av det indiske romskipet  Mangalyaan's Mars Orbiter Spacecraft som er på vei til planeten Mars. Foto: NV JAGADEESH/ EPA
SATSER I VERDENSROMMET: Kina og India er på vei til å etablere seg som stormakter i verdensrommet. Dette bildet er av det indiske romskipet Mangalyaan's Mars Orbiter Spacecraft som er på vei til planeten Mars. Foto: NV JAGADEESH/ EPAVis mer

Kina og India på vei ut i rommet

Mens Kina sender kjøretøyet Jadekaninen til månen, er en indisk romsonde på vei til planeten Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beijing (NTB-Reuters-AFP): De to asiatiske stormaktene passerer viktige milepæler i utforskningen av verdensrommet i disse dager.

Kjøretøyet Jadekaninen skytes opp med en kinesisk månerakett søndag kveld norsk tid. Og den indiske romsonden er allerede på vei mot Mars.

Sonden forlot sin bane rundt jorda søndag og satte kursen mot den røde planet. Alt gikk etter planen da en motor skjøv sonden ut av jordbanen, ifølge den indiske romfartsorganisasjonen ISRO.

- Drøm søtt!

Går Mars-ferden som den skal, blir India medlem av en liten og eksklusiv gruppe land som har sendt ubemannede romfartøyer til Mars. Dette er tidligere blitt gjort av USA, Russland og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Mange av Indias 1,2 milliarder innbyggere vil trolig følge spent med når Mangalyaan nærmer seg den røde planet i september neste år.

- Mangalyaan tar med seg 1,2 milliarder drømmer til Mars. Drøm søtt! het det i en Twitter-melding fra ISRO da romfartøyet var vel av gårde.

Første siden 1976

Den kinesiske raketten med kjøretøyet Jadekaninen går til værs klokken 1.30 lokal tid natt til mandag, ifølge fjernsynsstasjonen CCTV.

Hvis den vesle sekshjulingen kommer vel fram til månen, vil det være første gang siden 1970-tallet at et romfartøy foretar en myk landing på månens overflate. Forrige romfartøy som var på månen, var sovjetiske Luna 24 i 1976.

Ambisjoner

Kinas romfartsprogram er høyt prioritert, og president Xi Jinping ønsker å gjøre Kina til en supermakt i verdensrommet. Han håper på sikt å sende mennesker til månen og å ha en egen romstasjon i drift innen 2020.

Jadekaninen er oppkalt etter en figur i kinesiske eventyr som bor på månen. Kaninen er kjæledyret til månegudinnen Chang'e - som har gitt navn til romfartøyet som skal frakte det vesle kjøretøyet. Jade er en bergart som er mye brukt som smykkestein i Kina. (©NTB)