OMSTRIDTE: Øyene Uotsuri island (øverst), Minamikojima (nederst) og Kitakojima, kjent som øygruppa Senkaku i Japan og Diaoyu i China, er en stor verkebyll for diplomatiet i Asia. Foto: Reuters/Kyodo/NTB Scanpix
OMSTRIDTE: Øyene Uotsuri island (øverst), Minamikojima (nederst) og Kitakojima, kjent som øygruppa Senkaku i Japan og Diaoyu i China, er en stor verkebyll for diplomatiet i Asia. Foto: Reuters/Kyodo/NTB ScanpixVis mer

Kina og Japan er på randen av kald krig. I dag krenket USA kinesisk flykontrollsone

Kraftig eskalering i konflikten rundt omstridte øyer i Østkinahavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag innførte kinesiske myndigheter en flykontrollsone over en omstridt øygruppe i Østkinahavet, og krevde at alle fly må identifisere seg overfor kinesiske myndigheter.

Kinas forsvarsdeparsdepartement truet med å sende jagerfly etter fly som brøt disse nyinnførte reglene.

- Beijings implisitte trussel om å skyte ned fly som ikke forholdt seg til den nye flykontrollsone i Østkinahavet er et historisk øyeblikk. Andre land kan enten følge reglene, eller ikke. Noen må feige ut, skriver den erfarne utenriksreporteren Ambrose Evans-Pritchard i den britiske avisa Daily Telegraph.

USA: - Normal prosedyre I dag svarte USA på trusselen ved at to B-52 bombefly fløy over de omstridte øyene, melder BBC. Oberst Steve Warren sier at de fulgte «normal prosedyre» - med andre ord droppet de å identifisere seg for kinesiske myndigheter.

- Vi har fortsatt å følge våre normale prosedyrer, som betyr at vi ikke har sendt flygeplaner og heller ikke har opprettet radiokontakt, sa Warren.

De to flyene var ubevæpnet, men Pentagon har tidligere sagt ettertrykkelig i fra om at de kommer til å forsvare seg mot alle fiendtlige handlinger.

USA er en nær alliert av Japan, og har tidligere uttalt at de ikke vil innfinne seg i en flykontrollsone. Amerikanerne er kraftig tilstede i regionen med over 70 000 soldater i Japan og i Sør-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Kina innførte flykontrollsonen, kom Japan med kraftige protester.

Interessant oljefunn Bakgrunnen for konflikten er de ubeboelige japanske Senkaku-øyene (kalles Diaoyu-øyene i Kina) som inntil 1968 ikke var interessante for noen inntil det  ble funnet olje i nærheten av dem. Siden den gang har Kina hevdet at øyene faller inn under deres territorium.

FLØY OVER OMRÅDET: To amerikanske B-52 bombefly fløy over den omstridte øygruppa. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
FLØY OVER OMRÅDET: To amerikanske B-52 bombefly fløy over den omstridte øygruppa. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Det siste året har konfrontasjonene mellom Japan og Kina eskalert etter at japanske myndigheter kjøpte tre av øyene fra private japanske eiere. Bakteppet er også Japans kroniske underskudd på energi, som har vært spesielt prekært etter Fukushima-katastrofen.

Verken Kina eller Japan har det siste året vist tegn på å vike i konflikten.

- Vil teste Obama Men Daily Telegraph-reporter Ambrose Evans-Pritchard mener Kina kan utnytte muligheten til å teste USAs president Barack Obama, som i manges øyne har gjort en rekke strategiske feilgrep i utenrikspolitikken.

Evans-Pritchard trekker blant annet fram hvordan USA har ofret sine allierte i Saudi-Arabia og Israel for å få til en avtale med Iran, og hvordan Moskva «vant» over Washington i forbindelse med Syria.

- Du og jeg tenker kanskje at det kan være en feil å antyde for mye om USAs svakheter bare ut fra disse tilfellene, men det er irrelevant. Beijing ser ut til å trekke sine egne konklusjoner, skriver han.

INNFØRTE FLYKONTROLL-SONE: Lørdag ble en flykontrollsone innført av kinesiske myndigheter over de omstridte øyene i Østasiahavet. Her er et japansk P-3C Orion overvåkningsfly i luftrommet før sonen ble innført. Foto: AP Photo/Kyodo News/NTB Scanpix
INNFØRTE FLYKONTROLL-SONE: Lørdag ble en flykontrollsone innført av kinesiske myndigheter over de omstridte øyene i Østasiahavet. Her er et japansk P-3C Orion overvåkningsfly i luftrommet før sonen ble innført. Foto: AP Photo/Kyodo News/NTB Scanpix Vis mer