Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina og Russland slår Norge i åpenhet

Mer hemmelighold i norsk næringsliv enn i land som Kina, Russland og Kirgisistan.

Åpenhet: Kartet viser hvordan analytikere i den britiske organisasjonen Arachnys vurderer landenes åpenhet om næringslivsinformasjon. Mørkegrønne land er de mest åpne og lysegrønne land er på nivået under. Røde land er de med mest hemmelighold. Grafikk: Arachnys
Åpenhet: Kartet viser hvordan analytikere i den britiske organisasjonen Arachnys vurderer landenes åpenhet om næringslivsinformasjon. Mørkegrønne land er de mest åpne og lysegrønne land er på nivået under. Røde land er de med mest hemmelighold. Grafikk: Arachnys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tilgangen til informasjon om selskaper i Norge er i følge en ny rapport fra britiske Arachnys dårligere enn i land vi ofte ser på som mer lukkede enn oss.

Forskjellige land har forskjellige regler for tilgangen til informasjon om aksjeselskaper og personers roller i næringslivet. Dette har analyseselskapet gjennomgått, og laget en rangering av åpenhet om næringslivet.

De har målt tilgangen til selskapsinformasjon, rettsdokumenter og medienes arbeidsbetingelser. Rangeringen toppes av New Zealand, Storbritania, Australia, Frankrike og Tyskland.

- Nedslående Norge havner helt nede på 29. plass - bak land som Kypros (25. plass), Polen (24), Russland (23), Venezuela (21), Kina (20), Kirgisistan (15), India (14) og Tsjekkia (13).

- Det er jo et nedslående resultat, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, en global organisasjon som jobber mot korrupsjon og for åpenhet.

Hun kjenner ikke detaljene i undersøkelsen som Dagbladet refererer for henne, men er opptatt av at norsk næringsliv benytter anledningen til å lære av det Arachny har kommet fram til.

Hemmeligstemplet 215 land og juridiske territorier er målt i Arachnys undersøkelse.

I forhold til landene som kommer best ut, scorer Norge dårligere både når det gjelder tilgang til selskapsinformasjon og rettsdokumenter, og medienes arbeidsbetingelser.
 
Det er i Norge for eksempel ingen tilgjengelig og fullstendig base med rettsdokumenter, og mange slike dokumenter, som er offentlige i andre land, er hemmeligstemplede her.

Om vinneren New Zealand skriver Arachnys derimot:

«Fullstendige samlinger med rettsdokumenter er tilgjengelige fra nesten alle rettsinnstanser. Detaljert og fullstendig selskapsinformasjon er også tilgjengelig og søkbart.»

Egentlige eiere - Her bør man se på hvor norske selskaper skårer dårlig, og hva som kan gjøres for å forbedre det. Det behøver jo ikke ligge en vond hensikt bak, sier Guro Slettemark.

Etter hennes mening er noe av det viktigste for å vurdere hvor åpent eller lukket et land er på næringslivsområdet hvilke muligheter det er til å finne de egentlige eierne i et selskap.

Dette er ett av spørsmålene Arachny har vurdert landenes åpenhet ut fra.

På et annet viktig område, rapportering av skatt- og avgiftsbetalinger i de enkelte landene et selskap opererer, forteller Slettemark at norske selskaper kommer dårlig ut i Transparencys egne undersøkelser.

9 spørsmål Analytikerne har stil seg en rekke spørsmål, som de har prøvd å få besvart i offentlige registre. Landene er blant annet rangert ut fra hvor lett det er å finne svar på følgende spørsmål:

ETTERLYSER TRANSPARENS: - Her bør man se på hvor norske selskaper skårer dårlig, og hva som kan gjøres for å forbedre det, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International. Foto: Knut Falch / SCANPIX
ETTERLYSER TRANSPARENS: - Her bør man se på hvor norske selskaper skårer dårlig, og hva som kan gjøres for å forbedre det, sier generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

• Er bedriften X lovlig registrert i landet?
• Har selskapet X blitt slått konkurs eller på annen måte blitt erklært i dårlig forfatning.
• Hvem eier selskapet X?
• Hvem er de egentlige eierne av selskapet X? Hvem er på toppen av eierskapskjeden?
• Hvem er direktørene i selskapet X
• I hvilke selskaper har person Y en rolle i dette landet?
• Har selskapet X eller personen Y blitt saksøkt?
• Er eierne i selskapet X involvert i politikk, eller politisk eksponert på noen måte?
• Har det vært negativ medieomtale av selskapet X eller personen Y?

Korrupsjon Målingen viser at det er en klar sammenheng mellom åpenhet i næringslivet og lite korrupsjon. De landene som scorer høyt på denne undersøkelsen er også i stor grad land med lite korrupsjon.

- Dette er forventet siden forebygging av korrupsjon går hånd i hånd med  åpenhet om forretningsdata og kraftfulle medier, står det i rapporten til Arachnys.

Brasil, Kina, India og Russland er framvoksende økonomier og gjør det bedre på næringslivsåpenhet enn de gjør på målinger av korrupsjon. I disse landene har det ofte blitt investert store midler i etablering av nye strukturer for selskapsinformasjon.

På bånn Det karibiske øylandet Turks og Caicos lever opp til sitt rykte som det stedet det er minst offentlig tilgang på opplysninger.

Nettopp her er det nordmannen som magasinet Forbes kaller verdens mest interessante mann, Alexander Vik, har valgt å registrere sitt viktigste selskap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!