Kina og Russland slår Norge i åpenhet

Mer hemmelighold i norsk næringsliv enn i land som Kina, Russland og Kirgisistan.

Åpenhet: Kartet viser hvordan analytikere i den britiske organisasjonen Arachnys vurderer landenes åpenhet om næringslivsinformasjon. Mørkegrønne land er de mest åpne og lysegrønne land er på nivået under. Røde land er de med mest hemmelighold. Grafikk: Arachnys
Åpenhet: Kartet viser hvordan analytikere i den britiske organisasjonen Arachnys vurderer landenes åpenhet om næringslivsinformasjon. Mørkegrønne land er de mest åpne og lysegrønne land er på nivået under. Røde land er de med mest hemmelighold. Grafikk: Arachnys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tilgangen til informasjon om selskaper i Norge er i følge en ny rapport fra britiske Arachnys dårligere enn i land vi ofte ser på som mer lukkede enn oss.

Forskjellige land har forskjellige regler for tilgangen til informasjon om aksjeselskaper og personers roller i næringslivet. Dette har analyseselskapet gjennomgått, og laget en rangering av åpenhet om næringslivet.

De har målt tilgangen til selskapsinformasjon, rettsdokumenter og medienes arbeidsbetingelser. Rangeringen toppes av New Zealand, Storbritania, Australia, Frankrike og Tyskland.

- Nedslående Norge havner helt nede på 29. plass - bak land som Kypros (25. plass), Polen (24), Russland (23), Venezuela (21), Kina (20), Kirgisistan (15), India (14) og Tsjekkia (13).

- Det er jo et nedslående resultat, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, en global organisasjon som jobber mot korrupsjon og for åpenhet.

Hun kjenner ikke detaljene i undersøkelsen som Dagbladet refererer for henne, men er opptatt av at norsk næringsliv benytter anledningen til å lære av det Arachny har kommet fram til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.