- Kina og Russland står bak cyber-angrepene

Kjell Grandhagen nøler ikke med å bekrefte at det er Kina og Russland som står bak de alvorlige nettverkbaserte etterretningsoperasjonene mot Norge.

DIGITAL-TERROR:  - vi nøler ikke med å navngi aktørene Russland og Kina som står bak de mest alvorlige nettverksbaserte etterretningsoperasjonene rettet mot Norge, sier generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
DIGITAL-TERROR: - vi nøler ikke med å navngi aktørene Russland og Kina som står bak de mest alvorlige nettverksbaserte etterretningsoperasjonene rettet mot Norge, sier generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I foredraget Kjell Grandhagen, generalløytnant og sjef E-tjenesten, i kveld holder i Oslo Militære Samfund, bekrefter han at stormaktene Kina og Russland står bak de mest alvorlige nettverksbaserte etterretningsoperasjonene mot Norge.

- Siden jeg begynte som sjef for E-tjenesten for fem år siden har truslene mot vitale nasjonale interesser i det digitale rom endret seg grunnleggende, sier Kjell Grandhagen.

- For fem år siden var ikke dette blant de høyeste prioritetene for tjenesten — det er det definitivt nå. Nettverksbaserte etterretningsoperasjoner er nå, sammen med terror, den mest alvorlige og akutte trussel mot norske interesser, sier Kjell Grandhagen.

• Les e-sjefens foredrag her.

Han bekrefter at slike operasjoner utføres mot en rekke mål i Norge, og at fremmed etterretning angriper fortløpende norske myndigheter og samfunnskritiske virksomheter.

Etterretningstjenesten har oppgaven med å avdekke truslene og hvem som står bak.

- Vi nøler ikke med å navngi aktørene Russland og Kina som står bak de mest alvorlige nettverksbaserte etterretningsoperasjonene rettet mot Norge. Begge nasjonene har høy kompetanse og viser stor grad av pågåenhet i sin tilnærming mot norske mål, sier Grandhagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.