Ny militærøvelse med Kina:

Kina og Russland starter felles militærøvelse

Ifølge Kreml skal over 50 000 soldater delta i den felles militærøvelsen, øst i Russland. - Et signal til omverdenen, sier oberstløytnant.

DELTAR: Kinesiske soldater ankom mandag Grodekovo i Russland der de skal delta under en stor militærøvelse, sammen med soldater fra India og flere andre land. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB
DELTAR: Kinesiske soldater ankom mandag Grodekovo i Russland der de skal delta under en stor militærøvelse, sammen med soldater fra India og flere andre land. Foto: Russlands forsvarsdepartement / AP / NTB Vis mer
Publisert

Russiske og kinesiske styrker innleder om få dager en felles militærøvelse lengst øst i Russland, der over 50 000 soldater skal delta, opplyser Kreml.

Det har allerede blitt frigitt både bilder og video, som viser at kinesiske soldater ankommer Russland for å delta.

Øvelsen, som har fått navnet «Vostok 2022», går av stabelen til tross for Russlands invasjon av Ukraina, og styrker fra India, Laos, Mongolia, Syria og Nicaragua skal også delta, opplyser det russiske forsvarsdepartementet, ifølge NTB.

I en uttalelse gjengitt hos det statlige russiske nyhetsbyrået Tass, sier det russiske departementet følgende om øvelsen:

- Vostok 2022 strategiske kommando- og stabsøvelse ser for seg ulike scenarioer for operasjoner av kombinerte våpen og koalisjonsstyrker for å sikre militær sikkerhet for Den russiske føderasjonen og dens allierte innenfor ansvarsområdet til det østlige militærdistriktet.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

Fly og krigsskip

Øvelsen vil bli avholdt 1.-7. september på forskjellige steder helt øst i Russland, samt i Japanhavet, melder ABC News, som skriver at i tillegg til de over 50 000 soldatene, involverer øvelsen over 5000 våpenenheter, inkludert 140 fly og 60 krigsskip.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet vil soldater fra den kinesiske og den russiske marinen øve sammen i Japanhavet, «for å beskytte havkommunikasjon, områder med marin økonomisk aktivitet, samt støtte til bakketropper i kystområder», skriver ABC News.

- Øvelsen er ikke rettet mot noen spesifikke land eller militære allianser og er rent defensiv, har den russiske viseutenriksministeren Alexander Fomin uttalt, ifølge avisa.

- Planlagt kamptrening

Da de kunngjorde øvelsen i forrige måned, understreket det russiske militæret at den er en del av en planlagt kamptrening som fortsetter til tross for Moskvas militære aksjon i Ukraina.

Oberstløytnant Palle Ydstebø sier til Dagbladet TV at «Vostok» er en årlig storøvelse øst i Russland.

- Kineserne har vært med på dette tidligere, men jeg har merket meg at enkelte nå kommenterer at russerne, som mangler styrker i Ukraina, nå likevel kan sette av soldater til en øvelse, sier Ydstebø.

- Hva tror du de ønsker å signalisere med en slik øvelse?

- Dette er et politisk signal til omverdenen og Kina om det samarbeidet de har hatt med Kina i mange år. De vil ha Kina mer på banen i å støtte opp under Russland, svarer oberstløytnanten.

Kina og India har i motsetning til mange andre land unnlatt å fordømme Russlands invasjon av Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin besøkte i februar sin kinesiske motpart Xi Jinping i Beijing og slo i den forbindelse fast at forholdet mellom de to land utviklet seg «i vennskapets og det strategiske partnerskapets ånd».

VENNER: Det har blitt bygget opp et partnerskap mellom de to statene nå over 30 år, og Putin og Xi Jinping har utviklet et nært personlig vennskap, ifølge Tom Røseth. Arkivfoto: Sputnik/Evgeniy Paulin/Kremlin/Reuters/NTB
VENNER: Det har blitt bygget opp et partnerskap mellom de to statene nå over 30 år, og Putin og Xi Jinping har utviklet et nært personlig vennskap, ifølge Tom Røseth. Arkivfoto: Sputnik/Evgeniy Paulin/Kremlin/Reuters/NTB Vis mer

Økende forsvarsbånd

Ifølge ABC News gjenspeiler øvelsen et økende forsvarsbånd mellom Moskva og Beijing, som har blitt sterkere etter at Russland sendte sine tropper inn i Ukraina 24. februar.

- Det har blitt bygget opp et partnerskap mellom de to statene nå over 30 år, og Putin og Xi Jinping har utviklet et nært personlig vennskap, uttalte førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth i sommer.

- De har siden 2013 møttes veldig hyppig, og Jinping har uttalt at Putin er hans beste venn. De pleier å møtes når de har bursdag og feire det, sa Røseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer