Kina og Sudan i militæret samarbeid

- Kina vil utvikle samarbeidet på alle områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina tilbyr Sudan tettere militært samarbeid, men oppfordrer også Sudan til å vise kompromissvilje om Darfur.

USA og andre vestmakter har oppfordret Kina til å bruke sin innflytelse i Sudan til å få landet til å godta FN-styrker i Darfur-området, hvor voldshandlinger har kostet hundretusener livet. Men Kina har avvist å støtte FN-styrker med mindre Sudan selv sier ja.

Kinas forsvarsminister tilbød Sudan tettere militært samarbeid under besøket til Sudans forsvarssjef Haj Ahmed El Gaili, ifølge det regjeringskontrollerte kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

- Militære forbindelser mellom Kina og Sudan har utviklet seg godt i lang tid, sa Kinas forsvarsminister Cao Gangchuan i en tale til Sudans forsvarssjef sent mandag.

- Kina er villig til å utvikle samarbeidet mellom de to lands militære på alle områder, tilføyde han.

Sudans forsvarssjef Haj Ahmed El Gaili kom til Kina på søndag og skal være i landet i åtte dager.

Kinesisk UD opplyste tirsdag at man har tatt opp Darfur og oppfordret Sudan til å vise større fleksibilitet i vurderingen av et fredsforslag fremmet av FNs forrige generalsekretær Kofi Annan.

- Kina har uttrykt håp om at Sudan kan vise større fleksibilitet, sa talsmann Qin Gang i Kinas utenriksdepartement. Han tilføyde at enhver løsning på krisen må respektere Sudan enhet og suverenitet.

PÅ FLUKT: Denne kvinnen er på flukt etter flere års angrep mot minoriteter i Sudans Darfur-region. Foto: ALFRED DE MONTESQUIOU/AP
PÅ FLUKT: Denne kvinnen er på flukt etter flere års angrep mot minoriteter i Sudans Darfur-region. Foto: ALFRED DE MONTESQUIOU/AP Vis mer

Kina kjøper store deler av Sudans olje og har selv investert i utviklingen av landets oljeproduksjon. Kina har også vetorett i FNs sikkerhetsråd, det organ som må vedta en resolusjon om Darfur dersom FN-styrker skal kunne gå inn i landet. (©NTB)