Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina og Taiwan på samlivskurs etter 65 bitre år som skilte

Giganten Kina og dvergen Taiwan gjør begge krav på å være hele Kinas legitime statsmakt. I går møttes de to for første gang til samtaler, 65 år etter en brutal skilsmisse.

SAMMEN: Taiwans Wang Yu-chi, møtte sin kinesiske motpart Zhang Zhijun i Nanjing idag. AFP PHOTO/Mark RALSTON Scanpix
SAMMEN: Taiwans Wang Yu-chi, møtte sin kinesiske motpart Zhang Zhijun i Nanjing idag. AFP PHOTO/Mark RALSTON Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taiwan-stredet er en av de siste frontene i Den kalde krigen. Taiwan ble hjemmet til den kinesiske nasjonalist-lederen Chiang Kai-shek, som sammen med to millioner av sine tilhengere og soldater flyktet fra Fastlands-Kina til øya, etter å ha tapt borgerkrigen mot Mao Zedong i 1949.

Nøytralt møte I går møttes Taiwans ansvarlige for Kina-politikken, Wang Yu-chi, og hans kinesiske motpart, Zhang Zhijun, i Nanjing, i det som er et fire dager langt møte, for å finne ut av om det kan bli noen form for samliv en gang i framtida. I 65 år har de offisielle forbindelsene vært dypfryst.

- Dette besøket har ikke vært enkelt. Det er et resultat av forberedelser gjennom mange år, sa Wang, før han kom til Nanjing i går.

Forberedelsene var planlagt ned til siste detalj. Møtelokalet i Nanjing var nøytyralt, uten flagg fra noen av statene. Valget av Nanjing som møtested var heller ikke tilfeldig, byen var Chiang Kai-sheks hovedstad, før Mao og kommunistene flyttet hovedstaden til Beijing etter maktovertakelsen i den blodige borgerkrigen.

- Så lenge vi har den riktige retningen, vil ikke målet være langt unna, sa Wang ved møtets begynnelse, ifølge Hongkong-avsia South China Morning Post. Han hadde med seg en delegasjon på 20 representanter, som på sin tur også var innom Shanghai.

USAs støtte Med amerikansk politisk og militær støtte har Taiwan vært selvstendig fra 1949 til denne dag. Fram til 1971 representerte Taiwan til og med Kina i FN. Inntil idag har det bare vært kontakt mellom de to kinesiske statene via stedfortredere.

I Kina er Taiwan en følsom sak. Kina har med jevne mellomrom truet med å ta Taiwan militært, men USAs militære forpliktelser fra Den kalde krigens tid ligger fast. Med Taiwan i sin portefølje vil Kina utvide sine havområder betraktelig. Kina er allerede i dyp konflikt med de fleste av sine naboer til sjøs på grunn av sin umettelige jakt på naturressurser.

I Taiwan er forholdet til Kina minst like følsomt. Taiwan har sett en markant tilnærming til Kina etter at Ying-jeou fra Chiang Kai-sheks gamle parti Kuomintang ble valgt til president i 2008. Taiwan er ute etter handelsavtaler og andre økonomiske avtaler med Kina.

Uklar status Men det betyr ikke at Kinas «ett Kina»-politikk umiddelbart er aktuelt. Mange i Taiwan er skeptiske til en tilnærming, fordi de mener den gamle kolonien Hongkong har mistet mye av sin selvstendighet etter at den ble spist opp av Kina i 1999. Løftet var «ett land, to systemer», men mange mener det har blitt mer «ett land» enn «to systemer».

Det er et radikalt gjennombrudd bare det at representanter for de to regjeringene nå møtes. Men utsiktene til at de to gjenopptar samlivet er små, mener observatører.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!