Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina og USA blåser liv i klimahåp

Vil sette utslippsmål i København.

ENIGE OM MÅLET: USAs president Barack Obama og Kinas president Hu Jintao er enige om hva de vil ha ut av København-toppmøtet om klima. Foto: AP7 SCANPIX.
ENIGE OM MÅLET: USAs president Barack Obama og Kinas president Hu Jintao er enige om hva de vil ha ut av København-toppmøtet om klima. Foto: AP7 SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De to største forurenserne i verden, USA og Kina har pustet liv i håpet om en forpliktende klimaavtale i Københav.

Vil sette seg mål
Etter et møte i dag erklærte presidentene Barack Obama og Hu Jintao at de vil sette seg utslippsmål i København.

- Vårt mål der, til støtte for det statsminister Lars Løkke Rasmussen i Danmark forsøker å få til, er ikke en delavtale eller en politisk erklæring, men en avtale som dekker alle temaene i forhandlingene og som kan settes ut i livet umiddelbart, sa Obama i dag, ifølge The Guardian.

I en felles pressemelding sier de to statsoverhodene at en avtale i Danmark bør inkludere utslippsmål for rike land og handlingsplaner for å kutte utslipp i u-land. Presidentene sier også at klimaforhandlingene må sørge for penger til teknologiutvikling, klimatilpasning i fattige land og styrket skogvern.

De to regjeringene signerte avtaler om å samarbeide om såkalt lavkarbonteknologi, blant annet om gjennom et felles forskningssenter og markedsføring av renere kullkraftverk, «grønne» bygninger og el-biler. USA og Kina er blitt enige om å utvide samarbeidet om klima, energi og miljø og om å bidra til et positivt utfall av klimaforhandlingene.

- Slutt
Det er bare noen dager siden Barack Obama og flere andre statsledere gikk ut og sa at tiden for å sikre en juridisk bindende avtale har rent ut. Også den norske miljøvernministeren, Erik Solheim, og forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm, har sagt dette. Nå mener WWFs Rasmus Hansson at de må slutte med.

- De siste ukene har Regjeringen dessverre brukt enhver anledning til å snakke forventningene ned. Det hadde vært bedre om de beholdt ambisjonene om en bindende avtale i København. Cirka 190 land skal møtes til klimatoppmøtet i København. Flertallet har ikke gitt opp arbeidet for en juridisk bindende avtale, sier Hansson.

Statsminister Jens Stoltenberg deltar i gruppen til Lars Løkke Rasmussen, og har sagt at han tror på en juridisk bindende avtale.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media