Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina og USA enige om drastiske klimakutt etter hemmelige forhandlinger

Obama og Xi Jinping møttes i Beijing.

ENIGE: Kinas president, Xi Jinping, sammen med USAs president Barack Obama i Beijing. Foto: AFP PHOTO/Greg BAKER
ENIGE: Kinas president, Xi Jinping, sammen med USAs president Barack Obama i Beijing. Foto: AFP PHOTO/Greg BAKER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): USAs president, Barack Obama, har de siste dagene deltatt på et AP-møte i Beijing sammen med blant andre Kinas president, Xi Jinping. Nå lover begge landene lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, melder Politico.

Kina er i dag verdens største utslipper, mens USA ligger på andreplass.

En klimaavtale mellom de to landene blir derfor sett på som helt avgjørende for å få til en omfattende global avtale, og ifølge New York Times kom løftene flere uker tidligere enn ventet, og de kom i stand etter hemmelige forhandlinger mellom de to landene.

Obama sier at USA vil kutte sine klimagassutslipp til mellom 26 og 28 prosent under 2005-nivå innen år 2025. Det er dobbelt så raske kutt som USA tidligere har satt som mål fra 2005 til 2020.

Xi sier at Kina vil ha som mål å få sine CO2-utslipp til å slutte å stige innen 2030, og at Kina innen da skal hente en femtedel av sin energi fra ikke-fossile kilder som sol og vind.

- USA og Kina blir ofte sett på som motstandere. Vi håper at dette kan være starten på en ny dag hvor Kina og USA kan handle mye mer som partnere, sier en seniormedarbeider i Obama-administrasjonen til New York Times.

Obama kan imidlertid møte hard motstand på hjemmebane fra republikanerne som kontrollerer Kongressen selv om avtalen med Kina ikke må ratifiseres av den folkevalgte forsamlingen. Kongressen kan nemlig forsøke å stanse initiativene Obama setter i gang for å oppnå avtalen og på den måten hindre at USA når sine nye mål, skriver avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling