Kina og USA enige om drastiske klimakutt etter hemmelige forhandlinger

Obama og Xi Jinping møttes i Beijing.

ENIGE: Kinas president, Xi Jinping, sammen med USAs president Barack Obama i Beijing. Foto: AFP PHOTO/Greg BAKER
ENIGE: Kinas president, Xi Jinping, sammen med USAs president Barack Obama i Beijing. Foto: AFP PHOTO/Greg BAKER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): USAs president, Barack Obama, har de siste dagene deltatt på et AP-møte i Beijing sammen med blant andre Kinas president, Xi Jinping. Nå lover begge landene lover drastiske kutt i sine CO2-utslipp i løpet av de neste to tiåra, melder Politico.

Kina er i dag verdens største utslipper, mens USA ligger på andreplass.

En klimaavtale mellom de to landene blir derfor sett på som helt avgjørende for å få til en omfattende global avtale, og ifølge New York Times kom løftene flere uker tidligere enn ventet, og de kom i stand etter hemmelige forhandlinger mellom de to landene.

Obama sier at USA vil kutte sine klimagassutslipp til mellom 26 og 28 prosent under 2005-nivå innen år 2025. Det er dobbelt så raske kutt som USA tidligere har satt som mål fra 2005 til 2020.

Xi sier at Kina vil ha som mål å få sine CO2-utslipp til å slutte å stige innen 2030, og at Kina innen da skal hente en femtedel av sin energi fra ikke-fossile kilder som sol og vind.

- USA og Kina blir ofte sett på som motstandere. Vi håper at dette kan være starten på en ny dag hvor Kina og USA kan handle mye mer som partnere, sier en seniormedarbeider i Obama-administrasjonen til New York Times.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer