DIALOG: Lederne for Kinas og Vietnams landenes regjerende kommunistpartier, Hu Jintao og Nguyen Phu Trong, har ført forsoningssamtaler i Beijing. Foto: REUTERS/China Daily/SCANPIX
DIALOG: Lederne for Kinas og Vietnams landenes regjerende kommunistpartier, Hu Jintao og Nguyen Phu Trong, har ført forsoningssamtaler i Beijing. Foto: REUTERS/China Daily/SCANPIXVis mer

Kina og Vietnam oppretter krisetelefon

Skal ha «vennskapelige konsultasjoner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina og Vietnam har inngått en avtale med retningslinjer for hvordan krisesituasjoner i det omstridte Sør-Kinahavet skal håndteres.

Avtalen ble kunngjort gjennom kinesiske medier onsdag, men ble underskrevet tirsdag, ifølge det regjeringskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua.

Diplomater undertegnet avtalen mens lederne for de to landenes regjerende kommunistpartier, Hu Jintao og Nguyen Phu Trong, førte forsoningssamtaler i Beijing.

Kina og Vietnam er enige om å opprette en krisetelefon for å kunne løse potensielle krisesituasjoner. De er også enige om å holde grenseforhandlinger to ganger i året. Begge parter sier de vil forholde seg til hverandre gjennom «forhandlinger og vennskapelige konsultasjoner», ifølge Xinhua.

Vietnam, sammen med Filippinene, Malaysia, Brunei og Taiwan, mener alle at de har rettigheter i Sør-Kinahavet, mens Kina gjør krav på nesten hele det store havområdet. Olje- og gassressurser, fiskerettigheter og militærstrategiske årsaker ligger til grunn for stridighetene.

(NTB)