Kina-OL uten olympisk ånd

De vil tenne den olympiske ild på Mount Everest og spille strandvolley på Den himmelske freds plass. Men Kinas olympiske drøm kan lett bli knust av landets verdensrekord i henrettelser. Kampen om OL i 2008 er en kamp om menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For åtte år siden tapte Kina OL-kampen med to stemmers overvekt til Sydney. Tapet ble forklart med landets mange brudd på menneskerettighetene. Nå håper politikere og menneskerettsforkjempere over hele verden at det samme vil skje når Den internasjonale Olympiske komite skal velge vertsland i Moskva den 13 juli i år.

<

MEL>Krav til moral

- Den olympiske ånd handler om vennskap og respekt for andre. Disse verdiene må speiles i valg av vertsland. Det holder ikke at de har kapasitet og økonomi til et slikt arrangement, de må være verdige denne æren, mener Beate Slydal i Amnesty International Norge. Organisasjonen har utformet fem krav til IOK:

,Den internasjonale pressen må ha fri tilgang til landet, uavhengig hvor de kommer fra.

,Myndighetene skal ikke fengsle eller sende ut forventede motstandere i forbindelse med lekene.

,Ingen skal bli fengslet eller straffet for fredelige demonstrasjoner som avholdes i Kina i protest mot OL, eller at det begås overgrep i forbindelsen med sikkerhetstiltak myndighetene iverksetter i forbindelse med OL.

,Lokalbefolkningens interesser må ivaretas når nye utbygginger skal foretas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer