Kina-OL uten olympisk ånd

De vil tenne den olympiske ild på Mount Everest og spille strandvolley på Den himmelske freds plass. Men Kinas olympiske drøm kan lett bli knust av landets verdensrekord i henrettelser. Kampen om OL i 2008 er en kamp om menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For åtte år siden tapte Kina OL-kampen med to stemmers overvekt til Sydney. Tapet ble forklart med landets mange brudd på menneskerettighetene. Nå håper politikere og menneskerettsforkjempere over hele verden at det samme vil skje når Den internasjonale Olympiske komite skal velge vertsland i Moskva den 13 juli i år.

<

MEL>Krav til moral

- Den olympiske ånd handler om vennskap og respekt for andre. Disse verdiene må speiles i valg av vertsland. Det holder ikke at de har kapasitet og økonomi til et slikt arrangement, de må være verdige denne æren, mener Beate Slydal i Amnesty International Norge. Organisasjonen har utformet fem krav til IOK:

,Den internasjonale pressen må ha fri tilgang til landet, uavhengig hvor de kommer fra.

,Myndighetene skal ikke fengsle eller sende ut forventede motstandere i forbindelse med lekene.

,Ingen skal bli fengslet eller straffet for fredelige demonstrasjoner som avholdes i Kina i protest mot OL, eller at det begås overgrep i forbindelsen med sikkerhetstiltak myndighetene iverksetter i forbindelse med OL.

,Lokalbefolkningens interesser må ivaretas når nye utbygginger skal foretas.

,Det å opprettes et uavhengig tilsynsorgan som skal sikre at dette ivaretas.

IOK har gitt melding om at de ikke vil ta politiske hensyn i beslutningen, det er opp til hvert enkelt medlem å stemme etter egen overbevisning.

- Dette er ikke politikk, men moral og spørsmål om menneskeverd, sier Slydal.

Klar melding

I Sverige har politikerne hevet seg på protestbølgen mot Kinas kandidatur. EU-parlamentarikere og idrettsminister Ulrica Messing har gitt Sveriges IOK-delegater klar melding: ikke støtt Kinas søknad. Presidentkandidat i IOK Dick Pound, har gått ut mot Kinas søknad fordi han mener menneskerettigheter bør spille en rolle. Direktøren ved Institutt for menneskerettigheter, Nils Butenschøn, ønsker ikke å slutte seg til protestene.

- La dem holde OL, men da må man benytte anledningen til å øke presset på bedring i menneskerettighetssituasjonen.

Om en drøy uke blir det avklart om verdensrekorden i antall henrettelser vil hindre kineserne i å få olympiske verdensrekorder i eget land.