Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina opphever boikott

Det Norske Veritas får gjenoppta all virksomhet i Kina etter at landet nå har opphevet boikotten i forbindelse med fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo.

FREDSPRISVINNER: Det Norske Veritas får gjenoppta all virksomhet i Kina etter at landet nå har opphevet boikotten i forbindelse med fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo. Foto: AFP/Scanpix AFP PHOTO / FILES
FREDSPRISVINNER: Det Norske Veritas får gjenoppta all virksomhet i Kina etter at landet nå har opphevet boikotten i forbindelse med fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo. Foto: AFP/Scanpix AFP PHOTO / FILES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er tilbake til vanlig virksomhet i Kina, sier informasjonsdirektør Aage Enghaug i Det Norske Veritas til Aftenposten.

Et offentlig byrå i Kina inndro i februar Veritas sine lisenser for å drive sertifiseringsvirksomhet i landet. Dette rammet særlig Veritas sin virksomhet med å godkjenne styringssystemer i bedrifter etter internasjonale standarder. Klassifisering av skip på kinesiske verft har ikke blitt berørt.

Enghaug forteller at selskapet i forkant fikk indikasjoner på at forbudet kunne bli opphevet.

Veritas-konsernsjef Henrik O. Madsen var svært bekymret over langsiktige konsekvenser som fredspristildelingen til dissidenten Liu Xiaobo kunne få. I et debattinnlegg tok han til orde for at Nobelkomiteen ikke bare bør ha norske medlemmer. Han mente dette ville være en måte å tone ned koblingen mellom det offisielle Norge og prisutdelingen.

Selv om Veritas nå får drive som før i Kina, er situasjonen fortsatt fastlåst for andre norske bedrifter.

Lisenser og kontrakter med myndigheten har gått tregere etter fredspristildelingen. Ferske fiskeprodukter er satt i karantene over lengre tid, samarbeid med kinesiske bedrifter har blitt vanskeligere, og på kinesisk side har det blitt opplevd som risikabelt å samarbeide med norske aktører.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media