Kina opphever ettbarnspolitikken

Tillater alle å få to barn

OPPHEVES: Kina opphever ettbarnspolitikken og tillater alle par å få to barn, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua. Foto: AP Photo/Andy Wong/NTB Scanpix
OPPHEVES: Kina opphever ettbarnspolitikken og tillater alle par å få to barn, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua. Foto: AP Photo/Andy Wong/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina opphever ettbarnspolitikken og tillater alle par å få to barn, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Kommunistpartiet legger i disse dager fram planen for hvordan landet skal oppnå «en mer balansert vekst». Det skriver Bloomberg.

Det er mer enn 30 år siden ettbarnspolitikken ble innført.

I 2013 åpnet Kommunistpartiet for at par kunne få to barn dersom en av foreldrene var enebarn. Dette er likevel en stor liberalisering av Kinas restriksjoner på familieplanlegging.

Ifølge BBC er det beregnet at ettbarnspolitikken har stoppet så mye som 400 millioner fødsler siden 1979.

Anna Ahlers er førsteemanuensis ved Universitetet i Oslo og Kina-ekspert. Hun sier til Dagbladet at hun tror hovedgrunnen er at alderssnittet i befolkningen blir stadig høyere.

- Kina har de samme problemene som de fleste industrielle land. Befolkningen blir stadig eldre. Samtidig har de ikke pensjonssystemer på plass, og de må beholde en sosial balanse, sier Ahlers.

Hun peker også på at situasjonen nå er en helt annen enn det den var da ettbarnspolitikken ble innført.

- Statistikker viser at stadig flere tilhører middelklassen, og med det følger det økte utgifter for det å oppdra et barn. Være det seg utdanning, bopæl og annet, sier hun.

- Selv om de hever restriksjonene, er det ikke nødvendigvis slik at alle vil få barn.