Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina-panikk ryster Wall Street: - Vi er på randen av finanskrise, sier investorguru

Fall over hele verden i dag.

RAS: Meglerne på New York Stock Exchange hadde en svært travel dag med store tap i går. Også i dag raser amerikanske børser. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT/NTB scanpix
RAS: Meglerne på New York Stock Exchange hadde en svært travel dag med store tap i går. Også i dag raser amerikanske børser. Foto: EPA/ANDREW GOMBERT/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frykten råder på verdens børser etter at den vestlige verden i dag våknet til kraftige fall på børsen i Kina.

Nedgangen i verdens nest største økonomi var på over sju prosent, og da Shanghai- og Shenzhen-børsen åpnet i dag tidlig, skulle det gå bare 15 minutter med handel før de ble stengt igjen. Nedgangen var på dramatiske 7,2 og 7,3 prosent.

Som følge av krisa i Asia stupte også børsene i Stockholm og Oslo fra start i dag. Både Oslo-børsen og Stockholms-børsen åpnet med over tre prosent nedgang. Det ble en skrekkdag på Oslo der hovedindeksen falt 4,2 prosent en time ut i handelen.

Aldri før har året startet så dårlig på Oslo Børs som nå. Torsdag ettermiddag var hovedindeksen falt 3,7 prosent, til 560,18 poeng. Hittil denne uka har indeksen falt 8,3 prosent. Det overgår til og med den første uka i 2008, da indeksen falt 7,8 prosent.

Derfor er det heller ikke store forventningene til åpningen av aksjehandelen i New York i ettermiddag. Forventet nedgang på indeksene Dow Jones og S&P 500 er på 2,5 prosent, skriver Wall Street Journal.

Da handelen startet på amerikanske børser 15.30 i ettermiddag, var fallet markant.

Industritunge Dow Jones hadde en stygg åpning med nedgang på 236 poeng.

- En stygg åpning, skriver CNN.

- Kina-panikk ryster Wall Street, skriver Reuters.

Panikk Også europeiske børser åpnet med bratt nedgang i dag. Henholdsvis falt den europeiske Stoxx 600 og den tyske DAX-indeksen ned 3,4 prosent og 3,5 prosent.

- En ny dag, en ny Kina-retrett og en ny global sell-off, som CNN oppsummerer det.

Den industritunge Dow Jones-indeksen har hatt den verste åpninga på handelsåret siden 2008.

Fallende oljepris, panikken i det kinesiske markedet og uro i Midtøsten pekes av analytikere ut som en mulig årsak for fallet i verdensøkonomien.

Olja er nå nede i den laveste prisen på tolv år, og europeiske aksjer er på det laveste siden august - da det nok en gang var kinesisk uro som førte til tumultene i aksjemarkedet. Da de amerikanske børsene stengte i går, var de på sine laveste nivåer siden tidlig i oktober, skriver Reuters.

- På randen av krise Investorguru og milliardær George Soros, advarte under et økonomisk forum i Sri Lanka i dag, mot det han kaller en krise.

- Det globale markedet er på randen av finanskrise og investorer må være svært forsiktige, sier han ifølge finansbyrået Bloomberg.

- Kina har enorme omstillingsproblemer. Jeg mener dette bygger mot en krise. Når jeg ser på finansmarkedene er det er reell utfordring som minner meg om krisen vi hadde i 2008, sier han.

Han har advart mot en 2008-aktig krise, som ble katastrofal for USA og flere Vestlige markeder, tidligere. Blant annet advarte han mot at den europeiske gjeldskrisa var enda mer alvorlig enn 2008-krisa.

Tror ikke på smell nå Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank gikk i går ut og avblåste en finanskrise i Kina. Børsfallene har ført til frykt og usikkerhet i markedene, men Ringholm blir overrasket hvis smellen kommer nå.

- Jeg har et negativt syn på Kina i utgangspunktet, men jeg er ikke mer skremt i dag enn jeg var i romjula eller i høst. For all del: det har vært et par makrotall som forteller det vi vet fra før - at det går tregere i økonomien, påpeker han.

De kinesiske markedene har vært preget av panikktendenser siden vi gikk inn i 2016, men som The Economist påpeker: Selv med de ville standardene Kina har hatt i det siste, så er denne krasjen oppsiktsvekkende.

Børsene ble i dag stengt på grunn av en ny regel som sier at dersom indeksen endrer seg mer enn fem prosent, blir handelen midlertidig stoppet i 15 minutter. Endrer den seg mer enn sju prosent, må handelen stoppes umiddelbart og utsettes til neste dag.

Da det åpnet for handel i dag tidlig, kom fallet på fem prosent umiddelbart. Da den åpnet igjen, raste det raskt ned til sju prosent. Etter 15 minutter med handel totalt, måtte børsene stenge.

Dette er andre gang denne uka at myndighetene har måttet stenge.

INVESTOR: Den ungarskfødte  investoren George Soros advarer mot en ny finanskrise. Foto: AFP / LAKRUWAN WANNIARACHCHI
INVESTOR: Den ungarskfødte investoren George Soros advarer mot en ny finanskrise. Foto: AFP / LAKRUWAN WANNIARACHCHI Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media