DØD: Liu Xiaobo ble erkjent død i går etter en lengre tid der han var alvorlig syk. Her har blomster blitt lagt foran et bilde av ham. Foto: REUTERS/Bobby Yip/NTB Scanpix
DØD: Liu Xiaobo ble erkjent død i går etter en lengre tid der han var alvorlig syk. Her har blomster blitt lagt foran et bilde av ham. Foto: REUTERS/Bobby Yip/NTB ScanpixVis mer

Kina protesterer mot USA, Tyskland, Frankrike og FN etter kritikk av behandlingen av Liu Xiaobo

Har lagt inn en formell protest, ifølge NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Kina mener at en rekke land, deriblant USA, Tyskland og Frankrike, har blandet seg inn i landets interne affærer.

Landet har også protestert overfor FN for det de kaller «uansvarlige uttalelser».

Dette etter at kritikk for måten myndighetene har håndtert Liu Xiaobo - den avdøde aktivisten som 2010 vant Nobels fredspris.

- Blasfemi

Den tildelingen var sterkt mislikt fra kinesisk hold.

I etterkant av aktivistens død, har Kinas offisielt ateistiske regjering uttalt at prisen var blasfemi.

- Å gi prisen til en slik person strider med formålet med denne prisen. Det er blasfemi mot prisen, sa Geng Shuang, en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, tidligere denne uka.

Gjenopprettet forholdet

Demokratiforkjemperen Liu Xiaobo, som torsdag døde av kreft, ble i 2009 dømt til elleve års fengsel i Kina.

Året etter ble han tildelt Nobels fredspris av Nobelkomiteen i Norge.

Regjeringen i Kina reagerte sterkt på tildelingen, og forholdet mellom Kina og Norge var dårlig helt fram til nylig. Dette forandret seg da statsminister Erna Solberg i april gjenopprettet gode forbindelser under et besøk til landet.

Fikk kritikk

Tidligere denne måneden ønsket hun ikke å kommentere spørsmål angående Lius situasjon, noe som ble kritisert av Ap, Venstre og KrF.

I etterkant av hans død skrev hun følgende:

- Det er med stor sorg at jeg i dag har mottatt beskjeden om Liu Xiaobos bortgang. Liu Xiaobo var i flere tiår en sentral stemme for menneskerettigheter og Kinas videre utvikling. Mine tanker går nå til hans kone, Liu Xia, og hans familie og venner