SANKSJONER: Nå kan også Kina bli presset til å ta i bruk sterkere lut, til å blokkere transport av drivstoff og olje, som kan få alvorlige konsekvenser for hele befolkningen i Nord-Korea. Foto: AFP/JUNG YEON-JE
SANKSJONER: Nå kan også Kina bli presset til å ta i bruk sterkere lut, til å blokkere transport av drivstoff og olje, som kan få alvorlige konsekvenser for hele befolkningen i Nord-Korea. Foto: AFP/JUNG YEON-JEVis mer

Kina prøver å finne ut hva de skal gjøre med Nord-Korea.
Er den eneste løsningen å skru av strømmen?

Landet er allerede underlagt de strengeste sanksjonene i verden. Nå er det få alternativer igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag morgen norsk tid bekreftet Nord-Korea at de har gjennomført en ny atomprøvesprengning for å motvirke USAs fiendtlighet.

Prøvesprengningen var Nord-Koreas femte og kom midt under feiringen av 68-årsdagen for grunnleggelsen av landet.

Verdensledere har en etter en fordømt prøvesprengningen, som førte med seg en eksplosjon tilsvarende ti kilotonn, og til at det ble registrert et jordskjelv med styrke 5,3 i nærheten av landets atomtestanlegg i Pyunggye-ri.

Legger press på Kina

Også Kina, som er landets nærmeste allierte, er motvillige til å gå lenger enn til å fordømme prøvespreningngen, melder BBC.

Pyongyang er allerede underlagt de strengeste sanksjonene i verden. Det er få alternativer igjen, bortsett fra å kutte landets strømforsyning, og i praksis mørklegge Nord-Korea, skriver CNN.

Alles øyne er nå på Beijing, for å se hva som skjer videre. Denne hendelsen kan legge press på forholdet.

Talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet Hua Chunying, nektet fredag å si om Kina har blitt advart om prøvesprengningen.

ATOMANGREP: I en propagandafilm fra Nord Korea blir Washington angrepet med atomraketter. Vis mer

- Ond sirkel

Hun sa at Kina vil gjøre Nord-Koreas ambassade kjent med Beijings synspunkter, men nektet å si om landet vil støtte tøffere sanksjoner mot Kim Jong-un.

- Alle parters bekymringer bør tas opp og enevtuelle ensidige handlinger vil bare føre til en ond sirkel, sa hun.

I mars sluttet Kina seg til resten av det internasjonale samfunnet ved å godkjenne nye tøffe sanksjoner mot diktaturstaten.

Disse forhindret blant annet banker fra å operere i Nord-Korea og fikk landet til å slå ned på eksport av militært materiale til landet.

«Fantastisk uvøren»

Nord-Korea har testet fem kjernefysiske raketter i løpet av de ti siste årene. Dette var den kraftigste til nå, og den sørkoreanske presidenten Par Geyun-hye kaller Kim Jong-un «fantastisk uvøren», ifølge The Guardian.

- Det eneste som kan stoppe Kim Jong-uns regime fra flere prøvesprengninger er sterkere sanksjoner fra det internasjonale samfunnet, sa hun i en offisiell uttalelse.

- Han lytter ikke til det internasjonale samfunnet og til sine naboland, fordi han ønsker å opprettholde makten sin, og vil bli sett på som ukontrollerbar.

Den japanske statsministeren Abe, sa fredag at Nord-Koreas prøvesprengning var helt uakseptabel, og den japanske utenriksministeren Fumio Kishida, sa at Japan vurderer ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea, uten at landet vil utdype nøyaktig hva disse tiltakene er, skriver CNN.

IKKE AKKURAT AIR FORCE ONE: Denne videoen fra en kvinnelig flybase i Nord-Korea, viser det som kan være Kim Jong-uns privatfly, og det er ikke akkurat snakk om stor luksus. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kina kan stramme inn ytterligere

En rekke sanksjoner er allerede iverksatt, inkludert forbud mot å levere drivstoff til nordkoreanske fly, rakettdrivstoff, og forbud mot salg av håndvåpen til Pyongyang. Det ble også forbudt å importere kull fra landet, som er anslått å være en av landets største inntektskilder, ifølge FN.

Nå kan også Kina bli presset til å ta i bruk sterkere lut, og til å blokkere transport av drivstoff og olje. Noe som kan mørkelegge landet, og få alvorlige konsekvenser for hele befolkningen.

Det vil være veldig kontroversielt, men det er få alternativer igjen.

FN vil bestemme hva neste skritt skal være fredag neste uke.