Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina raser etter mystisk dødsfall

Den populære kjempepandaen Chuang Chuang døde uventet mandag i en thailandsk dyrehage. Nå skal dødsfallet etterforskes.

DØD: Den folkekjære pandaen Chuang Chuang døde plutselig og uventet mandag. Foto: Pornchai Kittiwongsakul / AFP / NTB Scanpix
DØD: Den folkekjære pandaen Chuang Chuang døde plutselig og uventet mandag. Foto: Pornchai Kittiwongsakul / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Den populære kjempepandaen Chuang Chuang (19) døde uventet i dyrehagen Chiang Mai Zoo i Thailand mandag ettermiddag.

Det har skapt furore i Kina. Folk raser i sosiale medier, og beskylder Thailand for å ikke ha tatt godt nok vare på dyret, melder BBC.

Den folkekjære pandaen har nemlig vært på utlån fra Kina siden 2003. Ifølge kanalen låner Kina ut dyr til andre land verden over som en diplomatisk gest for å styrke bilaterale bånd.

Sårbart dyr

Kjempepandaen har i lang tid vært kategorisert som sterkt utrydningstruet. Etter tiår med intenst arbeid i Kina for å redde bestanden, nedjusterte Verdens naturvernunion statusen til sårbar i 2016.

Kinesiske myndigheter mener imidlertid at situasjonen for det høyt elskede dyret slett ikke er mindre alvorlig enn den var før, ifølge NTB.

SØRGER: De ansatte i dyrehagen la ned blomster ved pandastatuen på området onsdag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SØRGER: De ansatte i dyrehagen la ned blomster ved pandastatuen på området onsdag. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Dyret lever vanligvis mellom 25 og 30 år i fangenskap, og mange har derfor spørsmål om maten og fasilitetene i dyrehagen, skriver The Guardian.

De har også sitert brukere som kritiserer Kinas utlånsprogram, og mener avtalen med Thailand bør brytes. Avisa henviser til kinesiske medier, som melder at dødsfallet skal etterforskes av kinesiske eksperter på kjempepandaer.

Ville aldri pare seg

Chuang Chuang har vært populær også i Thailand, spesielt etter dyrehagens gjentatte forsøk på å få ham til å pare seg med hunnpandaen Lin Hui, som også har vært på utlån fra Kina siden 2003.

Til tross for iherdige forsøk på å øke Chuang Chuangs seksualdrift, viste han ifølge BBC aldri noen seksuell interesse for kompanjongen.

Det skal blant annet ha blitt forsøkt å sette ham på en lavkarbodiett, og vise ham videoer av parende pandaer, men ingenting nyttet.

Til slutt ga dyrehagen opp, og benyttet seg heller av kunstig befruktning. I 2009 kom ungen til verden.

Resultatene av etterforskningen vil ifølge kinesiske medier bli offentliggjort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling