Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Kina raser etter Trumps grep

- Ikke akkurat velvilje fra deres side.

REAGERER: Kinesiske myndigheter reagerer på at USA har innført innreiseforbud. Foto: Reuters/NTB Scanpix
REAGERER: Kinesiske myndigheter reagerer på at USA har innført innreiseforbud. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har erklært det for en global helsekrise. Coronaviruset med navnet 2019-nCoV har så langt tatt livet av 259 mennesker, og nesten 12 000 er smittet.

BEKYMRET: Trump-administrasjonen har tatt grep for å hindre videre smitte. Foto: AP/Alex Brandon
BEKYMRET: Trump-administrasjonen har tatt grep for å hindre videre smitte. Foto: AP/Alex Brandon Vis mer

Forskere anslår at sistnevnte tall er vesentlig høyere. Det er påvist smitte flere steder i verden - blant annet i USA.

Amerikanerne anser sykdomsutbruddet som en folkehelsekrise, og har satt et innreiseforbud for alle som har besøkt Kina de siste to ukene.

Det skaper raseri i Kina.

- Ikke godt ment

Kinesiske myndigheter mener nemlig at avgjørelsen strider mot WHOs anbefaling om å unngå å innføre innreiseforbud. De mener også USA med dette hinter om at Beijing ikke gjør nok for å prøve å hindre ytterligere smitte, ifølge The Guardian.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

- Da WHO anbefalte å ikke innføre innreiseforbud, gjorde USA akkurat det motsatte. De viser ingen velvilje med dette, sier talsperson for kinesisk UD, Hua Chunying.

I USA er sju personer smittet av coronaviruset, og situasjonen er erklært en nasjonal helsekrise.

- Utenlandske borgere, bortsett fra dem som er i nærmeste familie med amerikanske statsborgere og borgere med permanent opphold, som har reist i Kina de siste 14 dagene, vil bli nektet innreise til USA, sier USAs helseminister Alex Azar.

Ifølge CNBC er det også innført obligatorisk karantene for alle som har vært i Hubei-provinsen i Kina de siste to ukene. Dette for å følge opp eventuell sykdom og smittefare.

Nordmann hentet hjem

Fredag ble det også bekreftet et første tilfelle av viruset i Sverige. En person er smittet i Jönköping.

Det er en kvinne som har vært i Wuhan-området i Kina, og som har fått symptomer i form av hoste etter at hun kom tilbake til Sverige.

Norske myndigheter har også hentet hjem en norsk borger fra samme provins.

- Vi er svært glad for det nordiske samarbeidet og at vi har fått assistanse fra danske myndigheter med å legge til rette for hjemreise for en norsk borger. Vi vil ikke kommentere reisedetaljer annet enn at transport til Norge vil skje på en forsvarlig og hensiktsmessig måte, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Folkehelseinstituttet opplyser at de ikke kan komme med individuelle opplysninger om personen, men viser til en pressemelding på sine nettsider. Der går det fram at personen vil bli fulgt opp av lokalt helsevesen.

- Ved ankomst til Norge, vil den enkelte bli fulgt opp av lokalt helsevesen etter de rådene vi har gitt til helsetjenesten, og oppfølgingen av den enkelte vil være individuelt tilpasset, sier avdelingsdirektør for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet, Line Vold, i pressemeldingen.