Kina raser mot USAs våpensalg

Kina raser etter at USA gjennomfører det største våpensalget på ti år til Taiwan. President George W. Bush mener våpensalget er klokt og riktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarspakken består av alt åtte ubåter, fire destroyere og 12 antiubåtfly av typen P-3, noe som vil styrke det Taiwanske sjøforsvaret betraktelig. USA velger imidlertid å ikke selge det avanserte radarsystemet «Aegis» som stod øverst på kjøperens ønskeliste.

Det kinesiske forsvarsdepartementet advarte i går USA mot å gi blaffen i Kinas innvendinger.

- Dersom USA ignorerer Kinas motforestillinger mot salg av våpen til Taiwan utgjør det en alvorlig krenkelse av Kinas suverenitet og en grov innblanding i kinesiske indre anliggende, sa en talskvinne på vegne av det kinesiske forsvarsdepartementet.

- Klok beslutning

- Presidenten anser dette for å være en klok og riktig fremgangsmåte i forhold til Taiwans legetime forsvarsbehov, sa Ari Fleischer, George W. Buschs talsmann tirsdag.

«Kina holder USA ansvarlig for enhver militær opptrapping i Taiwanstredet», het det i en kommentar fra forsvarsdepartementet i Kina.

- Det er ingen ting i denne pakken som Kina behøver å uroe seg for. Tilstedeværelsen av kinesiske raketter viser hva Taiwan står ovenfor, sa Fleicher til pressen i går.

Iskald forhold

Forholdet mellom de to supermaktene har vært iskaldt helt siden et amerikansk spionfly kolliderte med et kinesisk jagerfly, 1. april. Kina regner Taiwan som kinesisk myndighetsområde og har ved jevne mellomrom kjørt invasjonsøvelser rettet mot Taiwan. USA på sin side har vært hovedleverandør av våpensystemer som har holdt Kina fra å gå til noe mer enn verbale utfall mot Taiwan.