(Dagbladet.no): Kinesiske myndigheter raser over det norske dataspillet «Project IGI2: Covert Strike», og har beordret umiddelbar stans og forbud mot kjøp og salg av spillet. Nå skal også alle eksemplarer i Kina konfiskeres og fjernes fra markedet, og de som bryter forbudet straffes.
Myndighetene i Kina mener spillet, som er utviklet Innerloop Studios i Oslo, er sårende for den kinesiske verdighet, og skader landets interesser, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua.
Korrupt general
Dataspillet, som er blitt solgt i hopetall verden over, handler om en frilans kommandosoldat som skal hindre at illegal datateknologi havner i fiendens hender. Jakten fører helten David Jones gjennom Russland, Kina, og Libya, hvor en av de store skurkene er en korrupt kinesisk general.
«Chris Ryan stjeler etterretningsmateriale, begår sabotasje i Kina, og skyter kinesiske soldater, og misbruker landets flagg og militære symboler», melder Xinhua.
Myndighetene har ikke sagt noe om hvor streng straffen nå blir for de som bryter ned nye forbudet.
-Beklager
Henning Rokling-Andersen i Innerloop studios syns det er trist og beklager hvis noen finner dataspillet støtende.
- Det stemmer jo at en tredjedel av spillet foregår på en øy i Sør-Kina Havet, hvor en kinesisk general fra en fraksjon innen kommunistpartiet prøver å starte tredje verdenskrig. Og jeg må få lov til å si at jeg har en viss forståelse for at de reagerer, for det er jo ikke snilt gjort, innrømmer Rokling-Andersen.
Han forteller at spillet også støtte på problemer like før utgivelsen i 2003, da i Saudi Arabia.
Byttet lydspor
- For å gjøre miljøet mest mulig autentisk hadde vi lagt inn arabisk messing i bakgrunnslyden. Vi sendte en prøvekopi til distributøren i Saudi Arabia, som umiddelbart ringte oss tilbake, sier Rokling-Andersen.
Det viste seg at det i lydsporet hadde sneket seg inn vers fra Koranen, noe som ikke ville bli sett nådig på i det sterkt muslimske landet.
- Distributøren var redd for at lydsporet kunne føre til at de som solgte spillet ville bli arrestert - og i verste fall drept. Det viser bare problemet når man sitter i Norge og lager spill, uten gode nok kunnskaper om andre lands kulturer, sier han.
Roknes-Andersen legger seg flat ovenfor reaksjonene i Kina, og håper saken ikke vil føre til at han for eksempel nektes innreise til landet.
Ingen IGI3
Han forteller at Innerloop ikke har planer om å komme med en oppfølger av spillet. Han mener det er vanskelig å finne lønnsomhet i PC-spill markedet i dag.
- Piratkopiering er et stort problem. Samtidig er spillene blitt så store at man snakker om budsjetter på 30-40 millioner kroner. Da vi lagde IGI2 brukte vi 17 millioner kroner. Og vi presset på maksimalt for å holde det budsjettet, sier han.
Han sier spillsalget innfridde forventningene, selv om det aldri ble blant de største salgsmaskinene i spillmarkedet.
- Nå jobber vi noen planer, og har et prosjekt på tegnebrettet. Men jeg kan nesten ikke si mer enn det, sier Roknes-Andersen hemmelighetsfullt til Dagbladet.no.