Coronasmitte

Kina-reise ga Svalbard-alarm

Isbjørnjegeren fra Stockholm fikk fart på den norske coronaberedskapen.

FRA KINA TIL SVALBARD: Internasjonal direktør Kim Holmén utløste full corona-alarm da han kom til Longyearbyen i slutten av januar 2020. Foto: Harald Dag Jølle, Norsk Polarinstitutt.
FRA KINA TIL SVALBARD: Internasjonal direktør Kim Holmén utløste full corona-alarm da han kom til Longyearbyen i slutten av januar 2020. Foto: Harald Dag Jølle, Norsk Polarinstitutt. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.03% Første dose: 78.07%

Den første personen som ble testet med coronasmitte i Norge i januar 2020, hadde ikke smitte eller covid-19 likevel.

Personen ble ikke identifisert med kjønn eller alder. Myndighetene gikk ut med at vedkommende var testet på Svalbard og hadde kommet dit fra Kina.

I smittevernmøter ble han omtalt som isbjørnjegeren.

Først nå i boka «Året som aldri tok slutt» er mannen offentlig kjent - med egen tillatelse.

Kim Holmén (66) fra Stockholm er internasjonal direktør i Norsk Polarinstitutt, jobbet og bodde på Svalbard og husker selv at han plutselig var midtpunkt for en flom av rykter. Uten at de fleste visste hvem de snakket om.

Verken han eller kona Janet var smittet da, og har heller ikke vært det siden.

ISKLADT: Arne Haugland er bosatt på Svalbard, og bruker mye av tiden sin på å søke etter fart og spenning. Video: Arne Haugland / Rødt Kort. Vis mer

Feil testanalyser

Men Kim Holmén og feil testresultater bidro sterkt til å få den norske kriseberedskapen på beina i rekordfart, en måned før den første, virkelig positive corona-testen.

Det var en kvinne fra Tromsø. Hun ble testet i Oslo rett etter at hun hadde landet med fly fra Hubei-provinsen i Kina.

Kim Holmén flyttet i sommer tilbake til Tromsø og hovedkontoret til Norsk Polarinstitutt. Han vet ikke hvem Tromsø-kvinnen er, som først fikk påvist covid-19.

- Det var mye motstridende informasjon og rykter og tilløp til kaostilstander da jeg kom tilbake. Det er ikke noe som plager meg nå. Det er ikke så rart å gjøre feil når det dukker opp en ny situasjon. Om ikke lenge skal jeg til Kina igjen, til Shanghai, sier Polarinstituttets internasjonale direktør til Dagbladet etter at han er blitt «avslørt» offentlig.

«Året som aldri tok slutt» er bokversjonen av corona-betraktningene til Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.

Der kommer det fram at den norske faglige og politiske helseledelsen hadde krisemøte allerede lørdag 1. februar i fjor.

LYSTE OPP: Da Wuhan åpnet igjen etter pandemien i byen, feiret de med lysshow. Video: AP. 7. april 2020 Vis mer

Skulle Svalbard stenges?

Kim Holmén selv beskriver tidsaksen før og etter krisemøtet 1. februar - seks uker før corona-restriksjonene ble innført 12. mars.

- Jeg hadde vært på en konferanse om verdenshavene i byen Qingdao, veldig langt fra corona-byen Wuhan (1 100 kilometer, red.anm.). Jeg hadde besøk der av venner fra Wuhan, med barna deres på mitt fang.

- Fredag 24. januar dro jeg hjem til Longyearbyen via København. Søndag 26. januar våknet jeg med feber, sår hals og det som kunne minne om influensa. Legen der sendte kona og meg til en test i Longyearbyen denne søndagen. Prøvene ble sendt til sykehuset i Tromsø for analyse.

Legen: - Ikke smittet

Holmén forteller videre:

- Etter et par dager var jeg feberfri og frisk. Samtidig begynte det å gå rykter om at testene våre var positive uten at kona eller jeg hadde fått noe svar direkte. Legen i Longyearbyen trodde ikke at jeg var smittet og ga tillatelse til at vi kunne bevege oss ute.

- Så dro vi kort tid etter til Tromsø og videre til hytta på Karlsøy mot å holde oss der.

- Da var det vel greit?

- Nei, jeg hadde klemt sysselmann Kjerstin Askholt i gjensynsglede da jeg kom fra Kina. Og hun og andre hadde vært tett ved scenen under Svalbardjazzen kort tid etter.

Morten Abel

Boka forteller at det var konsert med The September When og Morten Abel.

- På hytta på Karlsøy ble vi bedt om å komme inn til Tromsø for å ta nye prøver på sykehuset. Andre, men ikke vi selv, fikk vite at prøvene der var negative, altså ikke smitte.

- Men da kunne du vel slappe av?

- Dessverre ikke. Jeg skulle på jobbreise til Washington. USA hadde da innført negativ coronatest for å slippe. Jeg måtte bli skikkelig arg for å få mine egne testresultater fra sykehuset.

- Det var en merkelig situasjon. Så hadde USA i mellomtida stengt grensene. Som sagt - det er lov å gjøre feil når det dukker opp noe helt nytt.

AUGUST 2020: . Kaptein på MS Spitsbergen, Maryann Bendiksen, har satt kursen fra Svalbard til Tromsø. Alt mannskap skal testes, og alle passasjerene oppfordres også til å la seg teste for covid-19 før de får gå i land. Foto: Tor Richardsen / NTB.
AUGUST 2020: . Kaptein på MS Spitsbergen, Maryann Bendiksen, har satt kursen fra Svalbard til Tromsø. Alt mannskap skal testes, og alle passasjerene oppfordres også til å la seg teste for covid-19 før de får gå i land. Foto: Tor Richardsen / NTB. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer