Kina revolusjonerer politikken. For Zheng og Fan føles det som et svik

Mistet det ene barnet de hadde lov til å få.

ENSOMT: Det er beregnet at ettbarnspolitikken i Kina har satt en stopper for så mange som 400 millioner fødsler. For mange foreldre som har mistet sitt ene barn, betyr det sorg, savn, fortvilelse og store økonomiske vanskeligheter i et land uten en velferdsstat. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
ENSOMT: Det er beregnet at ettbarnspolitikken i Kina har satt en stopper for så mange som 400 millioner fødsler. For mange foreldre som har mistet sitt ene barn, betyr det sorg, savn, fortvilelse og store økonomiske vanskeligheter i et land uten en velferdsstat. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 29. oktober i år kunngjorde Kina at ettbarnspolitikken, som har vært gjeldende i landet siden 1979, er avskaffet.

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og Kina-ekspert Anna Ahlers sa da til Dagbladet at det ikke nødvendigvis er slik at alle nå vil få barn.

Men for en liten gruppe mennesker er lovendringen akkurat det de har ønsket seg i mange år. Den kom bare litt for sent.

«Shidu» Zheng Quing og Fan Guohi er bare to av en gruppe på over en million kinesere som alle har mistet sitt ene barn. Da Zheng for en måned siden fikk høre at ettbarnspolitikken skulle oppheves, ble hun ifølge nyhetsbyrået Reuters knust.

Hun har alltid sett på det som en æressak å følge nasjonens politikk, men nå føles det hele som et svik da hun er for gammel til å få et barn nummer to. I tillegg rev det opp gamle sår som aldri helt har latt seg lege etter at sønnen hennes mistet livet i en bilulykke, 18 år gammel.

I Kina blir barnløse foreldre kalt «shidu» - en gruppe som er veldig utsatt. Tradisjonelt er det slik at barn forsørger sine foreldre når de blir gamle.

Nettopp derfor har Zhengs ektemann, Fan, kommet med en appell til landets myndigheter om å hjelpe de i samme situasjon.  Med både emosjonell og økonomisk støtte.

- Å være en ettbarnsfamilie er som å balansere på line. Mister du barnet ditt, mister du også alt håp, sier han.

1000 kroner i måneden 53 år gamle Cui Wenlan mistet sønnen sin da han døde som følge av sykdom i en alder av 30. Da hun ble gravid for annen gang i 1985 ble hun tvunget til å ta abort. Nå sliter hun og ektemannen med å få endene til å møtes.

- Jeg hadde ikke hatt like store problemer eller vært like ensom i dag, dersom jeg hadde fått lov til å føde på nytt da, sier hun.

KNUST: Zheng Quin bryter sammen i gråt ved sønnens grav mens ektemannen Fan Guohi forsøker å trøste henne. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
KNUST: Zheng Quin bryter sammen i gråt ved sønnens grav mens ektemannen Fan Guohi forsøker å trøste henne. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix Vis mer

Ekteparet får nå utbetalt omlag 680 yuan i måneden av myndighetene som kompensasjon. Det tilsvarer litt i underkant av 1000 kroner, og er ikke nok til å dekke utgiftene i et land som mangler det sosiale sikkerhetsnettet vi for eksempel har i Norge.

Cui forteller at hun heller ikke kunne få en operasjon hun trengte etter å ha vært involvert i en bilulykke fordi hun ikke hadde en sønn eller datter som kunne signere de nødvendige papirene.

Adopterte, men mistet støtten Huang Peiyao mistet sønnen Yu Jie i en bilulykke for fire år siden. I likhet med Cui hadde også hun en abort da hun var yngre av frykt for å miste jobben sin i en fabrikk.

Hun har valgt en annen vei enn de andre familiene, og adopterte ei jente for å komme over sorgen. For å finne nytt håp etter tapet.

Hennes problem er at hun ved å adoptere ikke lenger kvalifiserer til den lille støtten staten gir til foreldre som har mistet barnet sitt.

Hun er nå pensjonist, og må ta strøjobber for å ha råd til å oppdra sin nye datter. Også hun trygler myndighetene om å gi henne økonomisk hjelp.

- Befolkningen blir eldre I 2013 åpnet Kommunistpartiet for at par kunne få to barn dersom en av foreldrene var enebarn. Fullstendig avskaffelse er likevel en stor liberalisering av Kinas restriksjoner på familieplanlegging.

Ifølge BBC er det beregnet at ettbarnspolitikken har stoppet så mye som 400 millioner fødsler siden 1979. 

Førsteamanuensis Ahlers sa til Dagbladet i oktober at hun tror hovedgrunnen er at alderssnittet i befolkningen blir stadig høyere.

- Kina har de samme problemene som de fleste industrielle land. Befolkningen blir stadig eldre. Samtidig har de ikke pensjonssystemer på plass, og de må beholde en sosial balanse, sier Ahlers.

LITE STØTTE: Cui Wenlans sønn døde som følge av sykdom. Nå får hun og ektemannen snaue 1000 kroner i måneden av myndighetene som kompensasjon. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
LITE STØTTE: Cui Wenlans sønn døde som følge av sykdom. Nå får hun og ektemannen snaue 1000 kroner i måneden av myndighetene som kompensasjon. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix Vis mer

Hun peker også på at situasjonen nå er en helt annen enn det den var da ettbarnspolitikken ble innført.

- Statistikker viser at stadig flere tilhører middelklassen, og med det følger det økte utgifter for det å oppdra et barn. Være det seg utdanning, bopæl og annet, sier hun.

ADOPTERTE: Huang Peiyao mistet sønnen Yu Jie i en bilulykke for fire år siden. Hun har valgt å adoptere, men det gjør samtidig at hun mister den lille støtten hun hadde krav på fra staten. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
ADOPTERTE: Huang Peiyao mistet sønnen Yu Jie i en bilulykke for fire år siden. Hun har valgt å adoptere, men det gjør samtidig at hun mister den lille støtten hun hadde krav på fra staten. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix Vis mer