PROTESTERER: To studenter er utenfor en skole i Payzawat, i den vestlige Xinjiang-provinsen i Kina. Bak dem er bannere som vektlegger at det er viktig å ha med seg egen kultur. Uigurene er minoriteter i Kina, og frykter at deres religion og kultur sakte forsvinner fordi kinesiske myndigheter ønsker å sende uigur-barn på kostskoler for å gi dem undervisning på det offisielle majoritetsspråket mandarin, og der uigurenes kultur ikke skal vektlegges. Foto: Ng Han Guan / Ap / Scanpix
PROTESTERER: To studenter er utenfor en skole i Payzawat, i den vestlige Xinjiang-provinsen i Kina. Bak dem er bannere som vektlegger at det er viktig å ha med seg egen kultur. Uigurene er minoriteter i Kina, og frykter at deres religion og kultur sakte forsvinner fordi kinesiske myndigheter ønsker å sende uigur-barn på kostskoler for å gi dem undervisning på det offisielle majoritetsspråket mandarin, og der uigurenes kultur ikke skal vektlegges. Foto: Ng Han Guan / Ap / ScanpixVis mer

Rekordstor næringsdelegasjon i Kina

Kina sender barn på kostskoler for å kinafisere dem

I dag starter det norske kongeparet, to ministre og en rekordstor næringslivsorganisasjon et nytt Kina-besøk. De tar neppe opp menneskerettighetsbruddene mot den undertrykte minoriteten, uigurene.

VENNER IGJEN: Etter å ha vært ute i kulden siden Norge ga fredsprisen til den nå avdøde kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010, kom Norge inn i varmen igjen i fjor. Da besøkte statsminister Erna Solberg, flere ministre og næringslivsfolk Kina. I dag starter et nytt Norgesbesøk i Kina. Da uten Erna Solberg, men med kongepar, to ministre og en rekordstor næringslivsdelegasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VENNER IGJEN: Etter å ha vært ute i kulden siden Norge ga fredsprisen til den nå avdøde kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010, kom Norge inn i varmen igjen i fjor. Da besøkte statsminister Erna Solberg, flere ministre og næringslivsfolk Kina. I dag starter et nytt Norgesbesøk i Kina. Da uten Erna Solberg, men med kongepar, to ministre og en rekordstor næringslivsdelegasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I dag er det norske kongeparet på plass i Dunhuang, Kina, klar for et maraton av møter og seremonier. Like bak kommer også utenriksminister, næringsminister og en rekordstor næringslivsdelegasjon.

Samtidig er det klart at kinesiske myndigheter er i ferd med å iverksette et massivt utdanningsprogram for uigur-barna: At Kina er i ferd med å snik-kinesifisere landets undertrykte muslimske minoritet, uigurene.

Nektet først

Uigurene er neppe temaet som står høyest på agendaen når norske ministre og næringslivsledere møter ulike kinesiske ledere i de nærmeste dagene.

Men kinesiske myndigheters behandling av den muslimske minoriteten er nå på store mediers agenda.

Menneskerettighetsgrupper melder nemlig at en hundretusener av uigur-barn har blitt hentet av myndighetene for å bli plassert på det som kalles «omskolerings»-leire, melder både BBC og CNN.

KOSTSKOLE-ØNSKE: Uigur-barn leker i Hotan, i den vestlige Xinjiang-regionen i Kina. Uigurere frykter at kinesiske myndigheter vil kreve at barna deres går på kostskoler langt hjemmefra, hvor de lærer mandarin og ikke eget språk, kultur og religion. Foto: Ng Han Guan / Ap / Scanpix
KOSTSKOLE-ØNSKE: Uigur-barn leker i Hotan, i den vestlige Xinjiang-regionen i Kina. Uigurere frykter at kinesiske myndigheter vil kreve at barna deres går på kostskoler langt hjemmefra, hvor de lærer mandarin og ikke eget språk, kultur og religion. Foto: Ng Han Guan / Ap / Scanpix Vis mer

Først benektet kinesiske myndigheter at slike skoleplaner eksisterte. Nå, en måned etter, bekrefter kinesiske myndigheter at de har åpnet for å ha såkalte omskolerings-leire for mennesker som er anklaget for religiøs ekstremisme, melder CNN.

Målet er å gjennomføre en «anti-ekstremist-ideologisk utdannelse» av uigurer, noe menneskerettighetsorganisasjoner slakter. Den siste tida skal hundretusener av uigurer ha blitt hentet til slike leire, eller kostskoler. I stedet for å ha skolegang på eget språk, og å lære om egen kultur, skal de utdannes i patriotisme og lojalitet til kinesiske myndigheter.

Menneskerettighetsbrudd

Uigurene er en minoritet i Kina. De er muslimer og snakker tyrkisk.

- Kina gjennomfører en systematisk kampanje der de gjennomfører menneskerettighetsbrudd mot den muslimske befolkningen i Zinjiang-provinsen, sa Hu Lianhe, en talsperson for uigurene, i et FN-panel nylig.

Kinas regjering sier at sentrene skal bekjempe ekstremisme gjennom «tenke-forandring», melder BBC: Minoriteten skal få ny og annerledes utdannelse, der målet er å bekjempe ekstremisme.

I tillegg til utdannelsesleirene, lanserer Kina en kampanje mot islamske regler og væremåter. Nå skal det blant annet ikke være lov å selge halal-produkter. Nye regler forbyr også muslimske kvinner å gå med hodesjal. Kommunistparti-medlemmer og byråkrater har blitt bedt om å prate mandarin på offentlige steder, og ikke lokale språk, som uigurenes tyrkiske.

Menneskerettighetsgrupper sier at uigurer som er hentet til disse sentrene må si at de er lojale til president Xi Jinping, samtidig som de skal kritisere islam, og aller helst fordømme denne.