Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kina sensurer fordi de mener det er bra for folket

Kinesere i Oslo demonstrerte mot fredsprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag deles Nobels fredspris ut til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i Oslo Rådhus. Selv kan han ikke komme, fordi myndighetene i hjemlandet holder ham fengslet, men både kinesiske motstandere og tilhengere stiller i dag opp i Oslo sentrum for å markere sitt syn på saken.

Feil person - Denne fredsprisen blir utdelt til feil person, igjen. Den bør gis til noen som skaper fred og det har ikke Xiabo gjort, sier Chong-Yo Xu, som til daglig jobber som professor ved Universitetet i Oslo.

En gruppe på rundt 50 mennesker, hovedsaklig kinesere var samlet med plakater og pent trykte bannere, alle med slagord mot fredsprisvinneren. I hovedsak var de de forretningsfolk, akademikere eller restaurantansatte i Norge, opplyste flere tilstede.

Overfor Dagbladet understreker han at det ikke er den kinesiske ambassaden som har fått ham til å dukke opp i Spikersuppa i ved Karl Johan, bare et steinkast fra Oslo rådhus der prisen deles ut.

- Mange kinesere er sinte på grunn av utdelingen. Husk hvilken enorm utvikling Kina har hatt de siste tredve årene. Dersom man ikke har nok mat, hva skal man i så fall med menneskerettigheter? Om tredve år fra nå av vil ting se anderledes ut, sier Xu.

Husarrest En rekke menneskerettighetsaktivister i Kina er fengslet eller satt i husarrest de siste døgnene. Alle med beskjed om at de slipper ut søndag, etter at Nobel Fredspris er delt ut og oppmerksomheten borte.

- Er det ikke et paradoks at dere får benytte dere av retten til å demonstrere mot fredsprisvinneren her, mens hans støttespillere og slektninger sitter sperret inne med omfattende kommunikasjonskontroll for å hindre dem i å si noe?

- Jo, det kan man si, men ting er altså forskjellig i ulike land, sier Xu.

Professoren er forsiktig med å kommentere den politiske situasjonen i landet og brudd på ytringsfriheten. CNN, BBC og NRKs nettsider er blokkert i Kina under utdelingen.

- De sensurerer fordi de mener det er godt for folk, sier Xu og legger til at han opplever at det finnes sensur i vestelige land også.

- Absurd forhold En annen som stilte opp for å markere motstand mot prisutdelingen var Bjørn Nistad, som stempler vestens forhold til menneskerettigheter som «absurd» og hyller Kina som et fredsland.

- Folkrepublikken Kina har vært i få væpnede konflikter. Utdelingen reflekterer vestens frykt for et sterkt Kina, sier Nistad, som til daglig er stipendiat i russisk kulturkunnskap ved Universitet i Oslo.

- Ingen i vesten var jo opptatt av menneskerettigheterunder Det store spranget, og på 60- og 70-tallet. Hvorfor er de det nå? Dette kommer til å fremme noe positivt i Kina, sier Nistad, som mener de kinesiske styresmaktene har gode grunner til å holde orden i rekkene når det ropes på endring fra aktivister, som Xiaobo og hans kone.

- Hva skjer med et land på 1,3 milliarder innbyggere dersom det går i oppløsning, som Sovjetunionen eller Jugoslavia gjorde?, spør Nistad retorisk.

Dagbladet kommer med mer.

FRYKTER KINESISK KOLLAPS: Stipendiat i russisk kulturkunnskap ved Universitetet i Oslo frykter Kina kan falle fra hverandre dersom kinesiske dissidenter som Liu Xiaobo når fram med sine reformer. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FRYKTER KINESISK KOLLAPS: Stipendiat i russisk kulturkunnskap ved Universitetet i Oslo frykter Kina kan falle fra hverandre dersom kinesiske dissidenter som Liu Xiaobo når fram med sine reformer. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!