Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina sensurerer CNN

Kinesiske myndigheter nekter CNN å sende hjem sin reportasje om sars-epidemien. Den var for kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da sars-epidemien brøt ut i Guangdong-provinsen sør i Kina valgte myndighetene å tie den i hjel. Det var i november 2002. I februar ble det slått alarm da sykdommen hadde spredt seg til Vietnam og Hongkong.

Men i Kina var sars fortsatt ikke et problem. Fortielsen og løgnene om det egentlige smitteomfanget varte til midten av april. Da avslørte Time Magazine Kinas systematiske juks.

I forkant av Verdens Helseorganisasjons (WHO) inspeksjoner på kinesiske sykehus i Beijing fjernet myndighetene pasienter. I enkelte tilfeller ble sarssyke stuet inn i biler som kjørte dem rundt i byen til inspeksjonene var over.

Avsløringene førte til at Beijings borgermester og den kinesiske helseministeren måtte forlate sine stillinger. Myndighetene erklærte at de deretter skulle oppgi riktigst mulig informasjon om sars i Kina og smitteutviklingen. Følgene for kinesere som underrapporterte eller dekket til informasjon var oppsigelse og mulig fengselsstraff, advarte president Wen Jiabao.

Etter det har antallet registrerte smittede i Kina blitt mangedoblet, men WHO tror det fortsatt er store mørketall.

Sensurerer internasjonale medier

For fortsatt hersker det tvil om riktigheten av Kinas sars-rapporter. De offisielle smittetallene har gradvis blitt lavere den siste uka, men WHO er bare forsiktige optimister.

Samtidig øker bekymringen blant store nyhetsleverandører som CNN og BBC. CNN mener en kritisk reportasje om den skrøpelige tilstanden i Kinas helsevesen ble sensurert i går.

Reporter Laurie Garrett anklaget de kinesiske myndighetene for fortsatt underrapportering av sars i reportasjen, men den kom aldri fram til redaksjonen i USA.

- Dekningen inntar en negativ vinkel på Kina, sier en anonym kinesisk tjenestemann til CNN.

Kontrollert satellitt

Alle fjernsynsreportasjer fra Kina må sendes ut av landet via den statlig kontrollerte satellitten. Det er en forsinkelse på syv sekunder fra signalene går inn til de faktisk overføres. Det gir med andre ord tjenestemenn litt tid til å sensurere reportasjer de mener er dårlig pr for Kina.

BBC har ogs meldt om avbrutte overføringer via den kinesiske satellitten.

De siste månedene mener CNN det har pågått systematisk sensur av kritiske reportasjer om sars, Tibet, menneskerettigheter, og den kontroversielle bevegelsen Falun Gong (som er forbudt i Kina).

- Vi beklager den kinesiske handlingen og vi sjekker nå omstendighetene rundt forstyrrelsene, sier en talsmann for CNN.

ADVARSLER I SHANGHAI: Kinesiske myndigheter har endelig tatt grep for å stanse sarssmitten i landet. Nå gir de også informasjon til kineserne.
MÅTTE GÅ: Helseminister Zhang Wenkang måtte gå da sarsskandalen var et faktum i Kina. Han ble beskyldt for å ha håndtert katastrofen dårlig. Det var han ikke alene om.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media