GRUPPEBRYLLUP: Myndighetene oppfordrer til å bruke mindre penger på bryllup, og heller arrangere med andre. I verste fall kan man bli straffet. Foto: Reuters
GRUPPEBRYLLUP: Myndighetene oppfordrer til å bruke mindre penger på bryllup, og heller arrangere med andre. I verste fall kan man bli straffet. Foto: ReutersVis mer

Kina

Kina setter ned foten for elleville bryllupspriser

Kinas myndigheter har tatt grep mot bryllupsindustrien, og setter nå i gang en omfattende reform etter utviklingen av at bryllup i landet bare blir dyrere og dyrere.

Kinas departement for sivilsaker har dermed bedt om en slutt på «vulgære bryllupspraksiser» som dyre gaver og overdådige seremonier.

En annen trend som de nå ønsker en slutt på, er de høye prisene brudgommens foreldre må betale til brudens familie for å få lov til å gifte seg.

Voldsom overvekt av menn

På en konferanse om bryllupsreformen mente flere i departementet at bryllupene bør reflektere bedre rundt landets verdier og mål og implementere «Xi Jinping-tankegangen», som er den sittende presidentens ideologi. Representanter fra myndighetene mente også at dagens bryllupspraksis er en refleksjon av en «voldsom pengedyrkelse».

Ifølge The Guardian ser det ut til at uttalelsene sikter spesielt til Kinas rurale områder, hvor bryllupsprisene har skutt i været de siste to tiåra.

Etter å ha kontrollert befolkningsveksten med ettbarnspolitikk i mange tiår, endte Kina med omtrent 30 millioner flere menn enn kvinner, fordi mange familier foretrakk gutter. Dermed har mangelen på gifteklare kvinner gjort at prisene stiger. Brudeprisene i rurale områder er ofte mange ganger høyere enn årslønnene til familien som må betale. Brudens familie kan kreve ikke bare penger, men også smykker, biler, hus og mer til.

I landsbyen Da’anliu i Hubei-provinsen tjener de lokale omtrent 20 000 yuan i året - nærmere 24 000 kroner, ved å dyrke pærer. Her har brudeprisene ifølge The Guardian nådd 200 000 yuan, før myndighetene satte i gang en regel i august, som sa at en pris over 20 000 yuan ville føre til siktelse for menneskehandel.

Maks 200 gjester er lov

Prisen for bruden kan være veldig spesifikk. I Shandong-provinsen krevde familiene i 2016 et par øreringer av gull, et halskjede av gull, et hus, en bil, og 150.050 yuan - over 183 089 kroner - 21500 dollar, betalt i 10 000 fem yuan-sedler, 1 000 hundre yuan-sedler, og en 50 yuan-seddel.

Lokale myndigheter har i flere år forsøkt å stanse konseptet med brudepriser og de store kostnadene knyttet til bryllup. I Huzhu-regionen har brudeprisene tidligere nådd over 100 000 yuan i de rurale områdene, men nå er makssummen på 60 000 yuan.

I fjor gikk Taiqian-regionen enda lengre, og la inn restriksjoner på antallet gjester man kunne ha i bryllup. Antallet er nå maksimum ti bord, eller 200 mennesker, og bryllupsgavenes verdi skal ikke være mer enn 6 000 yuan - omtrent 73 000 kroner. 8600 dollar. Hus eller biler kan ikke gis som gaver, og familier kan ikke påta seg gjeld for å betale for bryllupet.

Forskere mener det kan bli vanskelig å endre kulturen når det gjelder bryllup i Kina, spesielt i rurale områder hvor slike tradisjoner er forskanset. Offentlige talspersoner har bedt lokale myndigheter om å oppfordre til alternative arrangement, som for eksempel gruppevise bryllup, som er «elegant og meningsfullt.»