Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina setter ut avansert rakettsystem på omstridt øy

- USA vil fortsette å fly, seile og operere i aller områder internasjonal lov tillater oss det, sier Obama.

SETTER UT VÅPEN: USA er blant landene som vil sette en stopper for Kinas bygging av kunstige øyer og militære anlegg i Sør-Kina-havet. Natt til onsdag melder amerikanske myndigheter at Kina har satt ut et avanserte overflate-til-luft-rakettsystem på en av øyene landet kontrollerer. Foto: Reuters / CSIS / NTB Scanpix
SETTER UT VÅPEN: USA er blant landene som vil sette en stopper for Kinas bygging av kunstige øyer og militære anlegg i Sør-Kina-havet. Natt til onsdag melder amerikanske myndigheter at Kina har satt ut et avanserte overflate-til-luft-rakettsystem på en av øyene landet kontrollerer. Foto: Reuters / CSIS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina har trosset internasjonale advarsler og satt ut et avansert overflate-til-luft-rakettsystem på en av de omstridte øyene landet kontrollerer i Sør-Kinahavet, sier taiwanske og amerikanske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Rakettbatteriene er satt opp på øya Woody, sier talsmann for det taiwanske forsvarsdepartementet, generalmajor David Lo til Reuters

Woody er en av Paracel-øyene, som har ligget under kinesisk kontroll i over 40 år. Øyene er imidlertid også gjort krav på av Taiwan og Vietnam, melder NTB.

Satellittbilder fra byrået Imagesat International, som er gjengitt av Fox News, viser to batterier med åtte missiler i hver samt et radarsystem.

Den pågående konflikten om Kinas territorialkrav i Øst- og Sør-Kinahavet har ført til en stadig økende spenning i regionen. Vietnam, Filippinene og USA er blant de kraftigste kritikerne av Kinas massive utbygging på øyer i regionen.

USA vil ikke la seg skremme Situasjonen var også tema under et toppmøte i California natt til onsdag, der USAs president Barack Obama møtte ledere i foreningen for sørøstasiatiske land for å diskuterte hvordan de kan finne løsninger for spenningene i området. 

- Vi diskuterte behovet for konkrete steg for å redusere spenningene i Sør-Kinahavet, inkludert en stans av videre gjenvinning, utvikling og militarisering av omstridte områder, sa Obama under en pressekonferanse. 

Presidenten understreket at USA ikke ville la seg skremme av aktiviteten i området.

- USA vil fortsette å fly, seile og operere i aller områder internasjonal lov tillater oss det, sa han videre ifølge Fox News.

- Kina vil motsette seg alle stater Amerikanske myndigheter har tidligere gått hardt ut mot Kina for å militarisere øyene. Satellittbilder har tidligere vist større våpenartilleri på flere av øyene.

Kinesiske myndigheter hevder på sin side at de bygger ut øyene som en del av landets forsvar, og kun vil brukes til å forsvare seg mot andre nasjoner. 

- Kina vil motsette seg alle stater som kommer med antydninger om Kinas virksomhet i Sør-Kina-havet på grunn av deres egne egoistiske grunner. Det er ødeleggende for samarbeidet mellom Kina og andre land i ASEAN-samarbeidet, sa utenrikspolitisk talsmann Hong Lei i april i fjor.

MASSIV UTBYGGING: Satelittbilder fra Sør-Kinahavet viser at Kina bedriver en massiv utbygging på flere øyer. Vietnam, USA og Filippinene er blant de kraftigste kritikerne av aktiviteten i området. Foto: Reuters / CSIS / NTB Scanpix
MASSIV UTBYGGING: Satelittbilder fra Sør-Kinahavet viser at Kina bedriver en massiv utbygging på flere øyer. Vietnam, USA og Filippinene er blant de kraftigste kritikerne av aktiviteten i området. Foto: Reuters / CSIS / NTB Scanpix Vis mer

USA har de siste årene trappet opp sin tilstedeværelse i Sør-Kinahavet, og har blant annet inngått en avtale med Filippinene om økt militært nærvær i landet.

- Kan føre til krig Etter at Kina gjorde krav på nær sagt hele Sør-Kina-havet og begynte utbyggingen av kunstige øyer, truet USA med å sende krigsskip til området. 

Siden har USA gjort alvor av truslene. Så sent som i slutten av januar passerte et amerikansk krigsskip på kloss hold av en av øyen som Kina gjør krav på.

Kina fordømmer det amerikanske nærværet og har tidligere advart USA om at «en liten hendelse kan føre til krig».

- Hvis USA fortsetter med disse farlige, provoserende handlingene, kan det skape en alvorlig betent situasjon mellom frontstyrkene til begge parter, både til havs og i luften, og selv en liten hendelse kan føre til krig, sa Kinas marinesjef Wu Shengli i oktober.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram