Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina sier nei til å angripe Irak

BEIJING (NTB-Reuters): Kina står fast på sin motstand mot å angripe Irak. USAs FN-utsending Bill Richardson klarte ikke å overtale kineserne til å støtte en militær aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina pleier heller ikke å la seg rokke i spørsmål som gjelder suverenitet, men Richardson gjorde et forsøk ved å legge fram USAs synspunkter for utenriksminister Qian Qichen i dag.

- Vi er enige om at situasjonen i Irak er alvorlig. Men vi har, som alle kan se, noen taktiske uoverensstemmelser om hvilke midler som skal brukes for å nå vårt felles mål, sa Richardson som svar på spørsmål om Kina støttet USAs trusler om militære angrep.

Richardson overleverte et brev fra president Bill Clinton til Kinas president Jiang Zemin som forklarte USAs standpunkt.

- Hvis våpnene tas i bruk, vil det uunngåelig få alvorlige følger, svarte Qian. Flyangrep vil koste uskyldige menneskeliv, og krisen som gjelder FNs våpeninspeksjon kommer ikke til å bli løst på den måten, mente han.

Kina er ett av de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

Også Iraks store nabo, Saudi-Arabia, presser på for at USA skal avstå fra en militæraksjon. Saudi-Arabia oppfordret i dag til nye diplomatiske forsøk for å løse krisen med Irak om våpeninspeksjonen, og henstilte til Irak om å følge FNs resolusjoner.

Palestinerne foreslår at araberstatene skal raskest mulig komme sammen til et toppmøte for å drøfte både Irak-krisen og stillstanden i fredsprosessen med Israel.

INGEN STØTTE:</B> USAs FN-ambassadør Bill Richardson ble hilset velkommen til Kina av utenriksminister Qian Qichen, men klarte ikke å overtale ham til å støtte USAs politikk overfor Irak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!