Kina skal jevne 700 fjell med jorden for å bygge ny superby

Kinas mest forurensede by skal bli enda større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De som er nervøse for at Kinas byggeboom skal avta, kan nå glede seg over at byen Lanzhou, hovedstaden i den vestlige provinsen Gansu, nå får en storebror.

I et av de mest ambisiøse byggeprosjekter verden har sett, skal hele 700 fjell nord for Lanzhou jevnes med jorden. Det nyanlagte området skal huse en ny superby på et område som strekker seg over 1300 km2. Bare det å jevne ut fjellene er estimert å koste 20 milliarder norske kroner. De totale investeringskostnadene er ikke kjente, men det er snakk om flere hundre milliarder kroner.

Det er The Guardian som omtaler de ambisiøse planene, etter at China Economic Weekly tirsdag skrev at arbeidet allerede hadde startet i oktober.

Den nye superbyen blir en del av Kinas femte statlige «utviklingsområde» og det første i Innlannds-Kina. Tidligere har man blant annet bygget en kopi av Manhattan i Nye Binhai, som også inkluderer prestisjebygg som topp moderne stadioner og en av verdens beste havner.

Miljøutfordringer Det er imidlertid ikke mangel på kritiske røster når Kina nå skal flytte fjell i en skala man aldri tidligere har sett. I tillegg til usikkerheten ved om de gigantiske investeringene kommer til å lønne seg, er allerede Lanzhou Kinas mest forurensede by med den dårligste luftkvaliteten.

Når nå byen skal vokse ytterligere i den samme dalen og ved den samme elva, fryktes det at lufta vil bli enda dårligere.

Dette avfeier imidlertid utbyggerne med at miljøet i Lanzhou allerede er dårlig. 

- Miljøsituasjonen til Lanzhou er allerede svært dårlig, og det er kun øde fjell i området som alle mangler tilgang på vann. Vår utbygging vil lede mer vann til område, sørge for at det blir skog i område og mye vil bli bedre enn det er i dag, skriver China Pacific Construction Group i en mail til The Guardian.

- Jeg tror at også i England og USA, eller et hvilket som helst annet land, vil man ikke stoppe utviklingen på grunn av mangel på ressurser som skyldes geografiske forhold.

Spøkelsesbyer Kinas ambisiøse utbyggingsprosjekter, som er statlig styrt og ofte ikke lytter godt nok til markedet, treffer ikke alltid. Byen Ordos i indre Mongolia er kanskje den mest kjente spøkelsesbyen, der staten bygget en helt ny by med svært høy standard på infrastrukturen. Det var bare ett problem, nesten ingen ville flytte dit. 

Så er spørsmålet om den nye Lanzhou blir en økonomisk suksess eller ikke.

- Alle investeringene må betales tilbake med den økonomiske aktiviteten som skapes i den nye byen, og man ser at det ikke går så veldig bra i denne type konstruerte byer, sier økonomiprofessor Tao Ran ved universitetet i Bejing.

- Hvis du har en boom i eiendomsmarkedet kan det gå bra, men det å investere i eiendom i Kina i dag er svært, svært risikofullt.