Kina skremt av Falun Gong

Kinesiske myndighetenes brutale kampanje for å slå ned Falun Gong-bevegelsen, har ikke lykkes. Bevegelsen har grep om millioner av kinesere, og skremmer makthaverne i Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag skal fem Falun Gong-medlemmer ha satt fyr på seg selv på Den himmelske freds plass. En kvinne døde, ifølge kinesiske medier. Det var flere vitner til selvmordsaksjonen, blant andre et kamerateam fra CNN.

Falun Gongs ledelse mener imidlertid at det ikke kan ha vært deres tilhengere som utførte aksjonen, fordi selvmord er imot bevegelsens prinsipper.

Sperret av

Myndighetene, som fryktet protester i forkant av feiringen av kinesisk nyttår onsdag, hadde satt opp sperringer ved Den himmelske freds plass. Noen timer etter at selvmordsaksjonen fant sted, var plassen full av politifolk som kroppsvisiterte og krevde identitetskort av både kinesere og utlendinger.

20 politibiler samt seks busser fulle av politifolk var parkert på plassen.

Det er bare noen uker siden bevegelsens leder, Li Hongzhi, sendte en internett-melding om at medlemmene ikke lenger burde forholde seg passive til myndighetenes forfølgelse.

- Sosial kreftsvulst

Nesten daglig demonstrerer Falun Gong på Den himmelske freds plass, og 1. januar ble 1.000 tilhengere anholdt. Mange ble banket opp.

Blant lederne i Beijing øker frykten for å miste kontroll over Falun Gong som synes å ha en sterk makt over millioner av kinesere. Myndighetene kaller bevegelsen en sosial kreftsvulst, i et forsøk på å fjerne inntrykket av at de driver religiøs forfølgelse.

Falun Gong mener å ha 70 millioner tilhengere, mens kinesiske myndigheter anslår tallet til 2 millioner.

Forfølgelse

I juli 1999 ble bevegelsen forbudt etter at 10.000 tilhengere hadde demonstrert på Den himmelske freds plass. Siden har medlemmene måttet tåle forfølgelse og overgrep. Et informasjonssenter for menneskerettigheter i Hongkong anslår at 4 50 medlemmer er dømt til fengsel, enkelte opptil 18 år, mens 600 er sendt til mentalsykehus og 10.000 til arbeidsleirer.

Senteret hevder også at 104 medlemmer er døde etter å ha vært i politiets varetekt.

Vanlige kinesere ser på gruppen som både underlig og latterlig. Få støtter myndighetenes voldelige framferd, men mange mener samtidig at medlemmene er forvillet av en sekt.

Presset regjering

Ikke alle i regjeringen er enige i president Jiang Zemins harde linje. De frykter at de brutale aksjonene skader Kinas internasjonale renommé. Splittelsen kan bli en trussel mot presidentens makt. Tegn kan tyde på at han derfor vil bruke enda hardere midler for å knuse bevegelsen.

- President Jiang bærer hovedansvaret for den brutale kampanjen, sier professor Lau Siu-kai ved det kinesiske universitetet i Hongkong.

- Aksjonene har ikke lykkes, og Jiang har presset regjeringen opp i et hjørne. I ettertid virker forfølgelsen både overilt og overmodig, særlig siden Kina forsøker å gjenoppbygge sitt image overfor resten av verden, uttaler han.

Lau mener at myndighetene undervurderte Falun Gongs styrke og den støtten bevegelsen har i kommunistpartiet og hæren. Mange ble forferdet da en tidligere general i flyvåpenet ble fengslet i 17 år etter å ha blitt dømt for å være en av de sentrale lederne.

Det er ventet politiske utskiftninger på neste års partikongress i Kina. President Jiang løper en høy risiko for å bli skiftet ut.

Han skal i teorien gå av med pensjon, men mange tror han vil forsøke å beholde makten slik den forrige lederen Deng Xiaoping gjorde.

(NTB)