MÅNEN: Dette bildet er tatt av romsonden Chang'e-4, som landet på månens bakside i natt norsk tid. Foto: China National Space Administration/Xinhua News Agency via AP / NTB Scanpix
MÅNEN: Dette bildet er tatt av romsonden Chang'e-4, som landet på månens bakside i natt norsk tid. Foto: China National Space Administration/Xinhua News Agency via AP / NTB ScanpixVis mer

Kina skriver historie: Det første bildet av månens bakside

Kinas romsonde Chang'e-4 har tatt sitt første bilde på månens bakside.

8. desember ble den kinesiske romsonden Chang'e-4 sendt ut i verdensrommet fra Xichang Satellite Launch Center i Sichuan-provinsen. Den kom inn i månens bane fire dager seinere, skrev det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

I natt nådde Kinas Chang'e-4 sitt mål. Den landet på månens bakside, og kineserne skriver romfartshistorie når de nå har gjennomført den første myke landingen på denne siden av månen.

«Den mørke siden»

Kinas nasjonale romadministrasjon (CNSA) landet sonden i Sydpol-Aitkenbassenget, det største, eldste, dypeste krateret på månens overflate. Dette krateret antas å ha blitt dannet under en gigantisk kollisjon, veldig tidlig i månens historie, skriver The Guardian.

Romsondens oppgaver vil inkludere astronomisk observasjon, kartlegging av terrenget, undersøkelser av mineralsammensetning og overflatestruktur, i tillegg til å måle nøytronstråling og nøytrale atomer, ifølge South China Morning Post.

Alt dette skal gjøres for å utvikle en forståelse av miljøet på månenes bakside - også kalt «den mørke siden», skriver avisa.

Månen roterer rundt sin egen akse på en slik måte at nesten halvparten av den aldri er synlig fra jorda. Baksiden har aldri blitt utforsket av mennesker eller romfartøy, men en svært eksklusiv gruppe amerikanske astronauter har sett den mens de har fløyet i bane rundt månen.

Apollo 8 var det første romfartøyet som gikk rundt månen. Julenatta 1968 kunne William Anders ta det første bilde av en «jordoppgang», at Jorden tilsynelatende står opp over månens horisont.

Supermakt

Med denne månelandingen vil Kina markere seg som et land med høy økonomisk vekst og teknologisk ekspertise, som bevis på at Kommunistpartiet har klart å få landet ut av fattigdom.

- Det er mye geopolitikk eller rompolitikk rundt dette, det er ikke bare et forskningsoppdrag, sier Malcolm Davis, senioranalytiker i forsvarsstrategi ved The Australian Strategic Policy Institute, til The Guardian.

Han viser til at landet, som i en årrekke har prioritert romfartsprogrammet sitt, ønsker å bli en supermakt i verdensrommet.

- Det er mye entusiasme for romprogrammet i Kina. Det er mye nasjonalisme i Kina, de ser Kinas rolle i verdensrommet som en viktig del av deres vei opp, sier Davis.