Kina skriver historie: Det første bildet av månens bakside

Kinas romsonde Chang'e-4 har tatt sitt første bilde på månens bakside.

MÅNEN: Dette bildet er tatt av romsonden Chang'e-4, som landet på månens bakside i natt norsk tid. Foto: China National Space Administration/Xinhua News Agency via AP / NTB Scanpix
MÅNEN: Dette bildet er tatt av romsonden Chang'e-4, som landet på månens bakside i natt norsk tid. Foto: China National Space Administration/Xinhua News Agency via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

8. desember ble den kinesiske romsonden Chang'e-4 sendt ut i verdensrommet fra Xichang Satellite Launch Center i Sichuan-provinsen. Den kom inn i månens bane fire dager seinere, skrev det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

I natt nådde Kinas Chang'e-4 sitt mål. Den landet på månens bakside, og kineserne skriver romfartshistorie når de nå har gjennomført den første myke landingen på denne siden av månen.

«Den mørke siden»

Kinas nasjonale romadministrasjon (CNSA) landet sonden i Sydpol-Aitkenbassenget, det største, eldste, dypeste krateret på månens overflate. Dette krateret antas å ha blitt dannet under en gigantisk kollisjon, veldig tidlig i månens historie, skriver The Guardian.

Romsondens oppgaver vil inkludere astronomisk observasjon, kartlegging av terrenget, undersøkelser av mineralsammensetning og overflatestruktur, i tillegg til å måle nøytronstråling og nøytrale atomer, ifølge South China Morning Post.

Alt dette skal gjøres for å utvikle en forståelse av miljøet på månenes bakside - også kalt «den mørke siden», skriver avisa.

Månen roterer rundt sin egen akse på en slik måte at nesten halvparten av den aldri er synlig fra jorda. Baksiden har aldri blitt utforsket av mennesker eller romfartøy, men en svært eksklusiv gruppe amerikanske astronauter har sett den mens de har fløyet i bane rundt månen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer