KINESISK DRONE:  For en en og en halv måned siden tok det japanske militæret et bilde av dette uidentifisert flyvende objektet, som så ut som en drone, i nærheten av de omstridte Senkaku-øyene. Kinesiske myndigheter bekrefter senere at det var deres drone, skriver Japan News. Det er første gang militæret har observert droner i nærheten av japansk farvann. Foto: AFP/NTB SCANPIX
KINESISK DRONE: For en en og en halv måned siden tok det japanske militæret et bilde av dette uidentifisert flyvende objektet, som så ut som en drone, i nærheten av de omstridte Senkaku-øyene. Kinesiske myndigheter bekrefter senere at det var deres drone, skriver Japan News. Det er første gang militæret har observert droner i nærheten av japansk farvann. Foto: AFP/NTB SCANPIXVis mer

Kina: Skyter Japan ned en drone, er det en krigserklæring

Japans statsminister har gitt grønt lys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For et år siden endte krangelen om flere øyer i havet med krig og demonstrasjoner mellom Japan og Kina.

Uenighetene går om Senkakuøyene og det hele blusset opp etter at japanske staten kjøpte øyene fra en privat japansk eier.

Bekymring Øyene, som kalles «Senkaku» av japanerne er ubebodde, og kalles «Diaoyutai» av kineserne. Øyene har vært under japansk administrasjon siden 1895. Uenigheten står først og fremst om mulige olje- og gassforekomster som befinner seg rundt øyene.

- Flere land i Asia ønsker at Japan tar en tøffere lederrolle for å stå imot Kinas stadig økende makt, sier Japans statsminister Shinzo Abe.

Ifølge Abe er det en bekymringer for at Kina forøker å endre dagen situasjon ved bruk av makt, ikke ved bruk av legitime midler.

Gitt grønt lys Forholdet mellom Kina og Japan har vært svært spent de siste årene, skriver BBC.

Kina sa lørdag at dersom Japan skulle skyte ned en av landets droner, ville det bli sett på som en krigserklæring.

Uttalelsen kom etter at statsminister Abe har godkjent forsvarsplaner som gir luftforsvaret grønt lys til å skyte ned ubemannede kinesiske fly i japansk luftrom.

Oppdaget drone Som Dagbladet tidligere har skrevet er ikke Senkaku/Diayutai-øyenene de eneste øyene kineserne og japanerne er uenige om.

Siden krangelen startet i fjor sommer har kinesiske provokasjoner blitt så vanlige at japanske jagerfly nesten daglig patruljerer området.

For en og en halv måned siden observerte det japanske militæret et uidentifisert objekt, som så ut som en drone, i nærheten av Senkaku-øyene.