Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina slår tilbake mot Trump

Mener presidenten forsøker å sverte Kina.

VIL KUTTE: President Donald Trump truer i et brev å fryse støtten til WHO permanent dersom ikke organisasjonen gjennomfører «betydelige forbedringer». Bilder fra AP. Vis mer

Kina sier USAs president Donald Trump forsøker å løpe fra ansvaret overfor WHO, etter at han truet med å trekke USAs støtte til helseorganisasjonen for godt.

Trump, som allerede har suspendert de amerikanske utbetalingene til Verdens helseorganisasjon (WHO), sa tirsdag at utbetalingene kan stoppes helt, om organisasjonen ikke gjør «betydelige forbedringer» innen 30 dager.

Talsmann Zhao Lijian i det kinesiske utenriksdepartementet sier Trump forsøker å sverte Kina og sluntre unna forpliktelsene overfor organisasjonen.

Trump beskylder WHO for å ha tatt for lett på utbruddet i starten og for å ha hjulpet Kina med å skjule hvor farlig og utbredt coronaviruset var.

Truer i åpent brev

Mandag tvitret Trump bilder av et brev han sendte til WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han informerte generaldirektøren om at «hvis Verdens helseorganisasjon ikke forplikter seg til betydelige vesentlige forbedringer i løpet av de neste 30 dagene, vil jeg gjøre min midlertidige frys av USAs bidrag til Verdens helseorganisasjon permanent og revurdere vårt medlemskap i organisasjonen».

Trump stanset midlertidig sine økonomiske bidrag til WHO i midten av april. Han har anklaget organisasjonen for å stå for nær Kina og for feil styring under coronautbruddet.

Deltok på årsmøte

Kinas president Xi Jinping deltok mandag på WHOs årlige møte World Health Assembly.

Møtet ble avholdt elektronisk på grunn av coronasituasjonen.

Her erklærte han blant annet at Kina vil bidra med 2 milliarder amerikanske dollar til kampen mot coronaviruset.

I forkant av møtet hadde flere land - blant annet USA - tatt til orde for en uavhengig granskning av coronapandemiens tidligere faser i Kina, samt landets håndtering av utbruddet.

- Kina støtter ideen om en oppsummerende undersøkelse - etter at pandemien er under kontroll. Den bør styres av vitenskap, og bør utføres på en upartisk måte.

Jinping sa han sørger over alle liv som er gått tapt, og sender tanker til alle familier som er rammet.

- Menneskehetens historie er en historie om kampen mot kriser. Viruset respekterer ikke landegrenser eller etnisitet. Hele verden har samarbeidet i kampen mot covid-19.

Han tok deretter for seg håndteringen av pandemien i Kina.

- Etter en enorm innsats har vi snudd pandemien i Kina, og beskyttet vårt folk. Hele tiden har vi handlet ut ifra åpenhet. Vi delte informasjon om virusets genom så tidlig vi kunne, og har gjort alt vi kunne for å støtte land i nød.

Han ber også det internasjonale samfunnet om å øke støtten til land i Afrika.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!