Kina slipper fri opposisjonell

BEIJING (NTB): Løslatelsen av den kinesiske studentlederen Wang Dan blir hilst med tilfredshet i USA. Andre opposisjonelle kritiserer Kina for å drive «gissel-diplomati».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske myndigheter løslot Wang Dan på medisinsk grunnlag i dag. Han ble i all hemmelighet kjørt til flyplassen i Beijing der han gikk ombord på et fly med kurs for Detroit i USA.

I Detroit ble Wang straks innlagt på Henry Ford-sykehuset, der han skal gjennom omfattende undersøkelser. Representanter for den kinesiske ambassaden og for det amerikanske utenriksdepartementet var på sykehuset da Wang ble lagt inn.

Wang ble løslatt fem måneder etter demokratiforkjemperen Wei Jingsheng, og dermed er de to mest kjente kinesiske opposisjonelle sendt i eksil.

Tilfreds Clinton

Det hvite hus er «meget tilfreds» med løslatelsen av Wang Dan, sa en talsmann for president Bill Clinton. Clinton skal etter planen til Kina i juni.

Kinas mest kjente opposisjonelle Wei Jingsheng karakteriserte løslatelsen som en øvelse i gissel-diplomati, mens tusenvis av andre fremdeles er fengslet.

- Man kan ikke si at Wang Dan ble satt fri. Han får ikke være fri i sitt eget land, sa Wei, som avviser at løslatelsen betyr en oppmykning i Kinas holdning til menneskerettighetene.

Kinesiske myndigheter tar åpenbart ikke sjansen på å ha dem på frifot i Kina. Wang Dan avslo lenge å dra i utlendighet, men press fra familien, dårlig helse og utsiktene til nye ti år bak murene skal ha fått ham til å endre mening.

Svak i fengsel

Wangs helse skal være svak. Han lider av prostata og strupehodebetennelse, ifølge en lege som undersøkte ham i fengslet. Han plages også av kraftig hodepine, og familien frykter han er alvorlig syk.

Den 29 år gamle Wang var en av de 21 mest ettersøkte studentlederne i Kina etter at hæren brutalt slo ned demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i juni 1989. Han ble løslatt på prøve etter tre år, men igjen arrestert i mai 1995, og i 1996 dømt til 11 års fengsel for å statsfiendtlig virksomhet.

Rettssaken mot Wang var en farse.

(NTB)