Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina snart på månen

Oppskyting planlagt i 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kinas planer om å sette mennesker på månen er ett skritt nærmere å gå i oppfyllelse. Nå er romfartøyet og raketten klar for produksjon og utprøving, melder CNN.

Luan Enjie, sjef for «Rundt månen»-prosjektet, sier at månefartøyet «Chang\'e 1 Lunar Orbiter» og en oppskytingsrakett holder på å bygges og utprøves, og oppskytingsanlegget og kommandosenteret er også i ferd med å ta form, melder det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Ifølge Luan er planen å skyte opp månefartøyet i 2007.

Taikonauter

Det ubemannede romskipet skal gå i bane rundt månen og er en del av Kinas planer om å lande astronauter - eller taikonauter, som kinesiske myndigheter kaller dem - på månen innen 2020.

«Taikong» betyr «ytre rom» på mandarin.

- Vår tekniske stab har løst mange kritske tekniske problemer ved å konstentrere seg om sentrale punkter, sette sammen systemer og utføre en rekke eksperimenter, sier meldingen fra Xinhua.

Nytt romkappløp

Folkerepublikken sendte sin første taikonaut ut i rommet i 2003, og planene om en måneferd tok form året etter. Siden det har landet gjennomført ytterligere en bemannet romferd, og enda en ny oppskyting er planlagt i 2007.

I USA har president George W. Bush lansert en plan for å igjen lande amerikanere på månen. Planen vil koste 104 milliarder dollar, eller 707 milliarder kroner.

Japan har også planer om en bemannet måneferd, og tar sikte på å få det til innen 2025.

BEJUBLET: Taikonautene Fei Junlong (t.v.) og Nie Haisheng foran returkapselen etter å ha fullført Kinas foreløpig siste bemannede romferd i oktober.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!