Kina som ny partner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kina vil trolig i løpet av dette året bli medlem av Verdens handelsorganisasjon, WTO. Landet er allerede en stormakt på den globale markedsplassen. Medlemskapet vil gjøre det enda større og mektigere. Og resten av verden vil få adgang til et marked som består av 1,2 milliarder forbrukere.
  • For å bli medlem av WTO, må Kina inngå handelsavtale med hvert enkelt land som allerede er medlem av organisasjonen. USA og Kina har allerede underskrevet en slik avtale. Nå har Representantenes hus i Washington godkjent den. EU og Kina underskrev nylig sin avtale. Det betyr at de største hindringene mot Kinas medlemskap allerede er ryddet av veien. Beslutningene kan komme til å påvirke hverdagen til svært mange mennesker over hele verden.
  • I USA akkurat nå spekuleres det på om avtalen med USA kan få noen betydning for utfallet av valget til høsten. Fagbevegelsen i USA mener at avtalen vil føre til konkurser i industrien og tap av mange hundre tusen arbeidsplasser. I Kina akkurat nå innkaller myndighetene direktørene i den statlige industrien, og sier at de går en vanskelig framtid i møte. Hvis de ikke klarer konkurransen med utenlandske selskaper i framtida, må de regne med nedleggelser, blir de advart. Men samtidig får de høre at utenlandske investeringer i Kina sannsynligvis vil skape flere nye arbeidsplasser enn de som blir nedlagt. Slik er det hver gang Kina inngår en ny handelsavtale. Tilhengerne lover ny lykke og en blomstrende økonomi. Motstanderne lover konkurser og ny dyrtid.
  • Det vil ta mange år før vi får vite om noen av dem har rett, ikke minst fordi WTOs framtid er ganske usikker akkurat nå - etter fiaskoen på møtet i Seattle i fjor som skulle stake ut organisasjonens kurs framover. Men det er vanskelig å tenke seg at utviklingen mot en global frihandel lar seg stanse. President Bill Clinton satser på at Kina, behandlet som en likeverdig partner, etter hvert vil utvikle et fritt politisk system med mindre krenkelser av menneskerettighetene. Vi kan bare håpe at han får rett.