LANGSIKTIG EGENINTERESSE:  Professor Li Daokui (t.v.), som er pengepolitisk rådgiver for den kinesiske sentralbnken, mener den største utfordringen er å forklare en slik støtte overfor deres egen befolkning. Foto: AP Photo/Andy Wong/Scanpix
LANGSIKTIG EGENINTERESSE: Professor Li Daokui (t.v.), som er pengepolitisk rådgiver for den kinesiske sentralbnken, mener den største utfordringen er å forklare en slik støtte overfor deres egen befolkning. Foto: AP Photo/Andy Wong/ScanpixVis mer

Kina står klar med milliarder til eurolandenes krisefond

Hvor stort beløp den økonomiske stormakten går inn med, avhenger av garantier fra EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina skal allerede ha bestemt seg for å støtte eurolandenes krisefond EFSF. Men hvor stort beløp den økonomiske stormakten går inn med, avhenger av garantier fra EU, sier høytstående kinesiske tjenestemenn til den britiske avisa.

- Det er i Kinas langsiktige egeninteresse å hjelpe Europa, fordi det er vår største handelspartner. Men utfordringen er å forklare en slik støtte overfor vårt eget folk, sier professor Li Daokui, som er pengepolitisk rådgiver for den kinesiske sentralbanken.

- Kina ønsker ikke å kaste vekk formuen sin, ei heller å framstå som en dum pengegiver, sier Li. Han legger til at det kan komme på tale for myndighetene i Beijing å benytte anledningen til å legge press på europeiske politikere om å avstå fra å kritisere Kinas valutapolitikk. Kina og USA er for tiden i en fastlåst disputt om hvorvidt førstnevnte holder verdien på sin valuta kunstig lav for å opprettholde eksporten.

Kina sitter på enorme reserver i utenlandsk valuta. Rundt en firedel av det antatte beløpet på 3.200 milliarder dollar, holdes i euro, ifølge FT.

Kineserne kan komme til å bidra med mellom 50 milliarder og 100 milliarder dollar til EFSF eller et eventuelt nytt fond satt opp i samarbeid med IMF, hevder kilder som kjenner til tankene de kinesiske toppene har rundt saken.

Lederen for EFSF, Klaus Regling, ankom Beijing sent torsdag kveld for å møte kinesiske ledere til samtaler om det som kan bli en nøkkelrolle i redningsoperasjonen for den europeiske økonomien.

(NTB)