Kina starter evakueringen

Ti millioner mennesker er flomtruet rundt Donting-innsjøen. Vannstanden er nå på 34,45 meter. Hele Asia rammes av flom. Verst er det i Nepal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donting-innsjøen truer med å oversvømme en rekke byer og lansdbygder i Kina.

Rekordhøy vannstand

850 000 mennsker er nå satt inn i arbeidet med å kjempe mot flomvannet i Hunan-provinsen.

Ti millioner mennesker er truet, og dessuten store områder med dyrket mark. Til nå er det rapportert om 1000 dødsfall i hele landet som følge av monsonregnet.

Sist innsjøen gikk over sine bredder i 1998, mistet 4.000 mennesker livet som følge av flom i Yangtse-elva. Dongting-innsjøen fungerer som en buffer mot flom i elva.

Torsdag var vannstanden i Dongting-innsjøen nådd 34,45 meter, nesten 2,5 meter over faremerket. Dagen før erklærte de lokale myndighetene unntakstilstand på grunn av faren for flom.

Dongting-innsjøen, som er Kinas nest største innsjø, på størrelse med Luxembourg, er på sitt høyeste nivå på tre år, men ennå ikke så høyt som under flommen i 1998, da vannstanden nådde 35,9 meter.

Dersom sjøen går over sine bredder vil hovedstaden Wuhan i naboprovinsen Hubei, med 7 millioner mennesker, være truet.

Changsha truet

I Changsha, provinshovedstaden 15 mil sør for Yueyang med 6 millioner innbyggere, forbereder folk seg på å kjempe mot elva Xiangjiang. Den har utløp i Dongting-innsjøen, og vannstanden ligger nå høyere enn noen gang før i år.

- Delta i kampen for å redde Changsha! skrev Changsha Evenig News på sin forside i går. En annen lokal avis viste bilder av oversvømte nabobygder.

Kinas største elv, Yangtze, ble imidlertid åpent igjen for båtfart på onsdag, fordi vannstanden gikk ned.

Nepal hardest rammet

Flommene har ødelagt hundretusenvis av hjem fra Kina til Bangladesh til India. Millioner er husløse og omkring 2000 er døde så langt.

Øst i Nepal førte regnet til et jordskred som i går tok med seg hele fjellandsbyen Thapra. Omkring 65 mennesker fryktes omkommet. Jorskredet kom tidlig på morgenen, mens folk ennå sov.

På grunn av dårlig vær kunne redningshelikopteret fra Katmandu ikke lette. Og redningsaksjonen måtte utsettes til i dag. Landsbyen ligger 20 mil øst for hovedstaden Katmandu.

Omkring 500 mennesker har omkommet til sammen i fjellandet, og 250 000 er hjemløse på grunn av flom og skred. De fleste dødsfallene har inntruffet i avsidesliggende fjellområder som bare kan nås med helikopter. Andre områder har blitt isolert fordi flommen har ødelagt veiene.

India

Mer enn 10000 mennesker måtte evankueres da en dam i Madhya Pradesh brast på tirsdag. Store vannmasser samlet opp fra de siste dagenes kratige regn laget flombølge og minst 10 mennesker omkom.

Lenger øst i landet, i staten Bihar, har minst 27 mennesker druknet denne uka. Mange hus er ødelagt. Slangebitt er også vanlig under regntida. Giftige slanger navigerer i vannet og truer mennesker.

39 mennesker er døde i den nordøstlige staten Assam.

Bangladesh

Den forvokste elva Jamuna skaper problemer i Bangladesh. Den har gått over sine bredder og oversvømt et dusin byer denne uka.

Tusenvis av mennesker er isolert og nødhjelp kan ikke settes inn til dem. Ingen er så langt rapportert døde.

Til sammen har likevel regnet drept 158 mennesker og oversvømt omkring en tredjedel av landet i den verste flommen på fire år. Nesten 7 milloner har måttet forlate hjemmene sine eller er isolert av vannet.

FLOM OG REGNTID RAMMER HARDT:</B> Bildet er fra Bihar i India onsdag 21. august.
<B>OVERSVØMT I KAMBODSJA:</B> Mekong Deltaet. Bygningene du ser nederst på bildet ligger i utkanten av Phnom Penh. Landet har ennå ikke blitt rammet så hardt som andre land i Asia. Men myndightene advarer nå mot flomvannet.
<B>MISTET HJEMMET SITT:</B> En 81-årig kvinne gråter foran restene av hjemmet sitt i landdsbyen Shangfang i Quzhou, øst i Kinas provins Zhejiang søndag.