Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina stenger av elva Yangtze

Kina stengte søndag slusene ved det svært omstridte damanlegget Tre Kløfter, og startet dermed oppdemningen av elva Yangtze. Det enorme vannkraftanlegget i provinsen Hubei er verdens største.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nyhetsbyrået Xinhua ble 19 av de 22 slusene i damanlegget stengt natt til søndag. Damprosjektet er det største prosjektet i Kina siden byggingen av Den kinesiske mur for mer enn 2.000 år siden.

Ved å stenge av elva Yangtze skal det lages et 660 kilometer langt vannreservoar, som vil holde opp til 22,15 milliarder kubikkmeter vann, med en maksimal dybde på 175 meter.

5 meter i døgnet

Vannstanden kommer til å stige med rundt 5 meter i døgnet fra søndag, og innen 15. juni skal den ha nådd 135 meters dybde, melder offisielle medier.

Kritikerne har advart mot at damprosjektet vil føre til en miljøkatastrofe, men for de kinesiske myndighetene er prosjektet en stolthet - og en nødvendighet for å møte landets energibehov.

De to første kraftstasjonene skal åpnes i august, begge med en kapasitet på 700.000 kilowatt. Det er ventet at damanlegget vil produsere 84,7 milliarder kilowatt-timer i året innen det står ferdig i 2009.

Tvangsflytting

Flere enn 600.000 mennesker er allerede blitt tvangsflyttet under arbeidet med vannkraftanlegget, som har pågått i ti år. Når anlegget står ferdig, etter planen i 2009, kommer over en million mennesker til å være tvangsflyttet.

Kina håper også at anlegget vil stoppe de årlige oversvømmelsene i Yangtze-elva. 300.000 mennesker har mistet livet i oversvømmelser i elva de siste hundre årene.

Vannkraftanlegget er beregnet å koste rundt 170 milliarder kroner.

DIMENSJONER: Kinesisk arbeider i sving på hoveddemningen i vannkraftanlegget Tre kløfter. Vannet skal etter planen stå 135 meter høyt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media