Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk laks og forholdet til Kina:

Kina stenger fortsatt for norsk laks

Kina har ennå ikke åpnet for norsk laks, tross politisk enighet om normalisering av handel landene, skriver Dagens Næringsliv.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina har ikke fjernet den lange karantenetiden på norsk laks, som i praksis stanser nesten all eksport, selv om landene har inngått avtale om å normalisere handelen og fjerne restriksjonene.

- Vi hadde forventet at normaliseringen av handelen kom på plass i løpet av sommeren. Det har ikke skjedd. Den største utfordringen er den lange karantenetiden, som gjør det vanskelig å få norsk laks inn i Kina, sier Sjømatrådets sjef i Kina, Sigmund Bjørgo, til Dagens Næringsliv.

Det er gått et halvt år siden utenriksminister Børge Brende (H) kunngjorde full normalisering av de politiske forbindelsene til Kina.

Da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010, hadde Norge 94 prosent av det totale markedet på 15 000 tonn laks i Kina. Markedet er i år femdoblet til om lag 80 000 tonn laks årlig.

Bjørgo anslår at norske eksportører bør ta 65 prosent av det kinesiske markedet, som anslås å vokse til 240 000 tonn innen ti år. Det kan gi norske eksportører en årlig inntekt på om lag åtte milliarder kroner med en pris på 50 kroner kiloet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!