HARDT PRESSET:  Statsminister Erna Solberg og statsråd Børge Brende har fått kraftig kritikk for å bøye seg for Kina ved ikke å møte Dalai Lama under hans norgesbesøk denne uka. Nå kommer kineserne med flere krav. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HARDT PRESSET: Statsminister Erna Solberg og statsråd Børge Brende har fått kraftig kritikk for å bøye seg for Kina ved ikke å møte Dalai Lama under hans norgesbesøk denne uka. Nå kommer kineserne med flere krav. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Kina stiller flere krav til Norge

Ikke nok at regjeringen ikke møter Dalai Lama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske myndigheter har flere krav til Norge før det anstrangte forholdet kan bli normalisert, melder NRK.

Nå vil kineserne ha konkrete løfter fra norsk side.

- Hvis ikke de kommer med et sånt løfte, er det vanskelig for Kina å tro at Norge mener alvor når de sier de vil bedre forholdet til Kina, sier Cui Hongjian.

Lama lammer Han er professor ved Kinas institutt for internasjonale studier, en tankesmie som står myndighetene nær.

Dalai Lama kommer til Norge onsdag denne uka. Ingen representanter for norske myndigheter vil møte fredsprisvinneren fra 1989 under besøket, noe som har høstet kraftig kritikk, både fra opposisjonen, kommentatorer og et flertall av det norske folket.

Utenriksminister Børge Brende (H) forklarte i forrige uke avgjørelsen med den helt ekstraordinære situasjonen mellom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell politisk kontakt på snart fire år.

Også folkene rundt Dalai Lama er skuffet over at norske myndigheter ikke møter fredsprisvinneren på hans besøk til Norge, som er nøyaktig 25 år siden han fikk fredsprisen.

Hatt møter Regjeringen ønsker å unngå at forholdet til stormakten i øst blir enda verre etter at Nobels fredspris ble gitt til den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010.

Det har tidligere blitt kjent at det har vært møter mellom kinesiske diplomater og norske myndigheter i Oslo. Der har kineserne blant annet krevd at Norge garanterer at ikke flere kinesiske opposisjonelle vil få Nobels fredspris, skriver NRK.

Det kan virke som at Kina ikke har fått med seg, eller nekter å godta, at det den norske nobelkomitéen som deler ut Nobelprisen, ikke den norske regjering. Nobelkomiteen er utnevnt av Stortinget, men er uavhengig.
(NTB)