Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kina stjal USAs atomhemmeligheter

Det hvite hus lover å skjerpe kontrollen over eksporten av sensitiv teknologi, etter at det i dag ble lagt fram en rapport i Kongressen som viser at Kina har stjålet amerikanske atomhemmeligheter i en årrekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen sa den ikke var enig i alle rapportens konklusjoner, men at den likevel allerede er i ferd med å sette i verk en rekke tiltak som rapporten anbefaler for å styrke beskyttelsen av amerikanske militærhemmeligheter.

Kina skal ha delt slike forsvarshemmeligheter med USAs verste fiender, ifølge rapporten. Ifølge utdrag av rapporten som er lekket ut i pressen, skal Kina ha gitt Iran, Pakistan, Libya, Syria og Nord-Korea tilgang til våpensystemer og komponenter basert på teknologi som er stjålet fra USA.

Sju typer atomstridshoder og nøytronbomben er blant de våpen som Kina har skaffet seg detaljert informasjon om gjennom 20 års målbevisst spionasje.

Innhentingen av informasjonen skjedde gjennom en kombinasjon av spionasje og lovlig forskning, der små biter av informasjon ble innsamlet og satt sammen i Kina.

Like sterke

Det er et spesialutvalg ledet av den republikanske kongressrepresentanten Christopher Cox som har etterforsket påstander om at Kina har drevet spionasje mot USAs våpenprogrammer i 20 år.

- Å gi slik informasjon til Kina, er som å legge det ut på det åpne markedet. Om 5, 10 eller 15 år vil dette ende opp i hendene på terroristregimer, sier Christopher Cox til avisen Orange County Register.

Ifølge nyhetsbyrået AP heter det i rapporten at Kina nå er i stand til å bygge like avanserte atomvåpen som USA.

«Tyveri av atomhemmeligheter fra våre nasjonale våpenlaboratorier har gjort Kina i stand til å designe og utvikle moderne strategiske våpen og gjennomføre vellykkede tester med disse mye raskere enn de ellers ville ha klart. De nye, kinesiske våpnene er trolig like avanserte som våre egne», heter det i et utdrag fra rapporten.

Dårlig klima

Det diplomatiske temperaturen mellom USA og Kina er nå i ferd med å falle til frysepunktet. I forkant av offentliggjøringen av Cox-rapporten har den kinesiske regjeringen blankt avvist alle påstander om tyveri av atomvåpenteknologi på 80-tallet. De venter også på en plausibel forklaring om hvordan Nato-fly kunne bombe den kinesiske ambassaden i Beograd.

- Formålet med denne rapporten er å spre teorien om «den kinesiske trusselen», og å lede oppmerksomheten bort fra ambassadebombingen, sier Zhu Banghao, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

Dagens spente situasjon står i skarp kontrast til optimismen som rådet etter Clintons historiske besøk i Kina i juni 1998. Den gang erklærte Clinton og hans kinesiske kollega Jiang Zemin et «konstruktivt, strategisk partnerskap». De var enige om å være uenige i saker som menneskerettigheter, og heller konsentrere seg om andre samarbeidsområder.

(NTB-AFP)