STOPPER LAKS:  Kina innfører nye restriksjoner på import av norsk laks. 
FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet.
STOPPER LAKS: Kina innfører nye restriksjoner på import av norsk laks. FOTO: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet.Vis mer

Kina stopper laks fra Norge

Frykter sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kinesiske myndigheter har varslet om stopp av import av hel laks med hode fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms fra 23. mars, opplyser Mattilsynet.

For laks fra andre fylker i Norge, krever kinesiske myndigheter garantier i eksportattestene på at fisken er fri for pankreassykdom og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA). Kravet vil gjelde fra 18. april.

- De nye restriksjonene vil kunne sette en stopper for deler av eksporten av norsk laks til Kina. I 2014 utgjorde eksport fra de tre fylkene Sør-Trøndelag, Nordland og Troms om lag en femtedel av eksporten, opplyser Mattilsynet.

Kina varsler også at de vil øke testingen for ILA-virus i fisk som importeres fra Norge.

- Vi mener det ikke er noe galt med produktene. Dette er for så vidt ikke noen ny sak. Dette dreier seg om en kinesisk tolkning av et regelverk som vi mener ikke er helt greit. Dette ligger på den norske ambassadens bord og hos Mattilsynet, sier assisterende direktør Trond Davidsen i FHL til NTB.

Mattilsynet sier at diskusjonene om infeksiøs lakseanemi har pågått over lengre tid, fordi Kina mener Norge ikke følge de internasjonale dyrehelsestandardene for handel som er laget av Verdens Dyrehelseorganisasjon (OIE).

- De mener derfor at fiskeprodukter fra Norge kan være farlig for laksefisk i Kina. Mattilsynet har ved flere anledninger sendt dokumentasjon til kinesiske myndigheter som viser at vi oppfyller disse kravene. Vi mener at det ikke er fare for å smitte kinesisk laksefisk med ILA- virus fordi fiskeproduktene fra Norge går direkte til konsum. ILA-viruset er ikke farlig for mennesker, opplyser Mattilsynet.

Mattilsynet utsteder inntil videre eksportattester for laks på vanlig måte.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært svært dårlig siden menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.