«DEN STORE ETTERFØLGEREN»: Tirsdag ble Kim Jong-il lagt på paradeseng i hovedstaden Pyongyang. Den døde diktatoren lå på en båre trukket i rød silke, med hodet hvilende på en hvit pute og med det meste av kroppen svøpt i et rødt silkeflagg. Båren var dekket av en glassarkofag og omkranset av store blomsterarrangementer i rødt og hvitt..

Blant de mange sørgende som defilerte forbi sarkofagen var også Kim Jong-un, den yngste sønnen til Kim Jong-il og den som trolig kommer til å overta makten i landet. Foto: KRT TV / Reuters / Scanpix
«DEN STORE ETTERFØLGEREN»: Tirsdag ble Kim Jong-il lagt på paradeseng i hovedstaden Pyongyang. Den døde diktatoren lå på en båre trukket i rød silke, med hodet hvilende på en hvit pute og med det meste av kroppen svøpt i et rødt silkeflagg. Båren var dekket av en glassarkofag og omkranset av store blomsterarrangementer i rødt og hvitt.. Blant de mange sørgende som defilerte forbi sarkofagen var også Kim Jong-un, den yngste sønnen til Kim Jong-il og den som trolig kommer til å overta makten i landet. Foto: KRT TV / Reuters / ScanpixVis mer

Kina strekker ut hånden til «Den store etterfølgeren»

Kim Jong-ils død har skapt hektisk diplomatisk virksomhet. Mens Japan ber om nye toppmøter, ønsker Kina Nord-Koreas nye leder velkommen til Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for kinesisk UD kunngjorde tirsdag at Kim Jong-un, som trolig er den som kommer til å overta makten i verdens strengeste kommunistdiktatur, ikke vil bli avvist dersom han ønsker å møte ledelsen i Kina. Kina er nordkoreanernes nærmeste allierte.

- Kina og Nord-Korea har alltid besøkt hverandre på toppnivå, og vi ønsker den nordkoreanske lederen velkommen på et tidspunkt som passer begge parter, sa talsmannen.

Kinas president Hu Jintao besøkte tirsdag den nordkoreanske ambassaden i Beijing for å uttrykke sin kondolanse etter Kim Jong-ils død.

Også fra Nord-Koreas bitre rival Sør-Korea har det kommet kondolanser etter Kims død. I respekt for nordkoreanernes sorg har myndighetene i Seoul også gått bort fra planen om å sette opp et gigantisk juletre på grensen mot nord.

Vil ha toppmøte Japan ønsker så snart som mulig å holde samtaler på høyt nivå med Sør-Korea og USA om situasjonen i Nord-Korea etter diktatorens bortgang.

- Ingen dato er satt ennå, men det vil bli så snart som mulig, sier regjeringssekretær Osamu Fujimura, som tilføyer at Japan også har vært i kontakt med Kina om situasjonen.

Japans statsminister Yoshihiko Noda drøftet tirsdag saken i en telefonsamtale med USAs president Barack Obama. Også Sør-Koreas president Lee Myung-bak har snakket med Obama om Kim Jong-ils død.

Obama skal i telefonsamtalene ha forsikret både Noda og Lee om fortsatt amerikansk støtte.

USA har om lag 50.000 soldater utplassert i Japan og ytterligere 28.000 i Sør-Korea.

Sekslandssamtaler Noda og Obama drøftet blant annet muligheten for en gjenopptakelse av de såkalte sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram. Japan ønsker ifølge Fujimura å holde det bebudede møtet med USA og Sør-Korea før disse samtalene gjenopptas.

I tillegg til Nord-Korea, Sør-Korea, Japan og USA deltar Kina og Russland i sekslandssamtalene.

Nord-Korea trakk seg fra sekslandssamtalene i april 2009, én måned etter at landet hadde gjennomført sin andre atomprøvesprengning, men har siden tatt til orde for en gjenopptakelse av samtalene.

På paradeseng Tirsdag ble Kim Jong-il lagt på paradeseng i hovedstaden Pyongyang. Den døde diktatoren lå på en båre trukket i rød silke, med hodet hvilende på en hvit pute og med det meste av kroppen svøpt i et rødt silkeflagg. Båren var dekket av en glassarkofag og omkranset av store blomsterarrangementer i rødt og hvitt..

Blant de mange sørgende som defilerte forbi sarkofagen var også Kim Jong-un, den yngste sønnen til Kim Jong-il og den som trolig kommer til å overta makten i landet.

«Kamerat Kim Jong-un beskuet kamerat Kim Jong-ils lik sammen med tjenestemenn fra partiet, regjeringen og militæret og uttrykte sin kondolanse med dyp sorg», meldte Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Bilder fra nordkoreansk TV viste en alvorstynget 28-åring som sammen med gråtende, framstående tjenestemenn, militærtopper og partitopper, stoppet opp ved paradesengen for å vise sin respekt.

Kim Jong-ils død ble kunngjort mandag, og han skal begraves 28. desember. Om han skal legges i jorden, eller om liket skal balsameres og legges til evig beskuelse som hans far, Kim Il-sung, er ikke kjent. (©NTB)