PÅ BESØK I BEIJING: Sudans president Omar al-Bashir, til høyre, and Kinas president Hu Jintao, til venstre. Foto: Liu Jin/AP
PÅ BESØK I BEIJING: Sudans president Omar al-Bashir, til høyre, and Kinas president Hu Jintao, til venstre. Foto: Liu Jin/APVis mer

Kina tar i mot mistenkt krigsforbryter med åpne armer

Sudans president, Omar al-Bashir kaller sin kinesiske kollega, Hu Jintao, for «venn og bror».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Bashir, som kalte sin vert «venn og bror», er etterlyst for krigsforbrytelser i Haag. Onsdag ble det rullet ut rød løper for den sudanske presidenten da han besøkte Hu Jintao i Beijing. Besøket har vakt protester både fra myndighetene i Washington og fra menneskerettsgrupper.

Al-Bashir er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for folkemord i Darfur, hvor rundt 300.000 mennesker har mistet livet siden 2003.

- Bashir, du er en gjest som har reist langveisfra og vi ønsker deg velkommen, sa Hu innledningsvis og la til at han håper møtet vil styrke det vennlige forholdet mellom de to nasjonene.

Sudan kjøper mesteparten av våpnene sine fra Kina, og til gjengjeld er Kina Sudans viktigste oljekunde. Majoriteten av Sudans oljefelter ligger i den sørlige delen av landet, som etter planen vil erklære seg uavhengig den 9. juli.

I et intervju med det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua før besøket sa al-Bashir at Sør-Sudans uavhengighet «ikke vil påvirke forholdet» mellom Beijing og Khartoum.

(NTB)