STOR ETTERSPØRSEL ETTER SÆD: Etter at Kina oppheva ettbarnspolitikken sin 1. januar 2016 har etterspørselen etter sæddonorer skutt i været. Kinesisk tradisjon gjør det lite populært å donere, noe myndighetene nå hardt prøver å endre. Foto: REUTERS/Carlos Barria
STOR ETTERSPØRSEL ETTER SÆD: Etter at Kina oppheva ettbarnspolitikken sin 1. januar 2016 har etterspørselen etter sæddonorer skutt i været. Kinesisk tradisjon gjør det lite populært å donere, noe myndighetene nå hardt prøver å endre. Foto: REUTERS/Carlos BarriaVis mer

Kina til unge menn: - Nasjonen trenger din sæd

Verdens mest folkerike land står ovenfor en alvorlig mangel på sæd-donorer. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 1. januar 2016 oppheva Kina den omstridte ettbarnspolitikken og gav gifte par anledning til å få to barn. Siden det har flere og flere kinesiske par, inkludert eldre par, ønsket å få flere barn. Dette har skapt en massiv etterspørsel etter sæd-donorer, og nå gjør den kinesiske regjeringen det de kan for å rekruttere nye, unge menn. Det melder The New York Times.

- Vær så snill, hjelp landet deres

Myndighetene i Kina er nemlig dypt bekymret over eldrebølgen som skyller over Kina, verdens mest folkerike land med sine 1,37 milliarder mennesker.

I frykt for at den raskt avtakende arbeidsstyrken skulle føre til økonomisk stagnasjon, falt beslutningen om å oppheve ettbarnspolitikken rett før jul i fjor.

Etterspørselgapet etter sæd-donorer har siden dette blitt så stort at staten nå går langt i å oppfordre unge menn til å donere sæd.

KNUST: Det er beregnet at ettbarnspolitikken i Kina har satt en stopper for så mange som 400 millioner fødsler. For mange foreldre som har mistet sitt ene barn, betyr dette sorg, savn, fortvilelse. Zheng Quin bryter her sammen i gråt ved sønnens grav i november 2015. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix
KNUST: Det er beregnet at ettbarnspolitikken i Kina har satt en stopper for så mange som 400 millioner fødsler. For mange foreldre som har mistet sitt ene barn, betyr dette sorg, savn, fortvilelse. Zheng Quin bryter her sammen i gråt ved sønnens grav i november 2015. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix Vis mer

«Vis medfølelse, bidra til å redusere landets aldrende problem» oppfordret en statlig nyhetskanal tidligere i år, mens flere sædbanker appellerer til menns patriotisme for å "redde nasjonen", skriver den amerikanske avisen.

Lokker med splitter ny iphone

Unge menn, mellom 20-45 år, blir nå bombardert på sosiale medier av sædbanker som lover alt fra høye pengesummer til den svært ettertraktede nye Iphone 6. Likevel er det vanskelig å rekruttere, da tradisjonell kinesisk medisin forbinder høy sædkvalitet med høy livskvalitet, noe som gjør at mange menn vegrer seg for å gi noe bort.

- Å donere sæd og gi blod er det samme. Det handler om å gi tilbake til samfunnet, er Beijings sædbank siste forsøk i å endre de gamle tradisjonelle holdningene.